Ga naar inhoud


Most Liked Content


#3446 Vieze Ruit + Feedback Betreffende Installatie

Posted by Rldr op 26 september 2017 - 11:23

Hoi pelletkachel stokers, graag wil ik jullie advies over mijn kachel installatie

 

ik heb onlangs een pelletkachel gekocht (FAIR Bio 80) nu brandt deze prima qua warmte echter wordt na een uurtje of 1,5 het ruitje al helemaal bruin. na een dagje stoken is de ruit echt helemaal bruin behalve net voor de branderbak. ik heb verschillende soorten pellets geprobeerd maar eigenlijk is het bij alle pellets hetzelfde:

 

Badger: verbruik heel hoog, ruit super snel vies

QLIMA (bruin): toevoer laag, zuinig, ruitje iets minder snel vies maar nog steeds snel. branden erg warm (slecht voor de kachel?) 

"eco pellets" hebben verder geen merk maar zo even uit mijn hoofd staat er wel DIN+ op de verpakking 

Houtpellets uit België

100% Naald
smelttemperatuur: > 1500 °C
asgehalte: < 0,7%
gewicht: 15 kg/zak
densiteit: 661 kg/m3
verbrandingswarmte: 16,6 MJ/kg - 19,7 MJ/kg

hierop brand de kachel voor mijn gevoel het beste echter nog steeds snel een vieze ruit, de vlam is volgens mij ook prima (niet donker geel of oranje maar helder geel)

 

de kachel is aangesloten op een rookkaneel wat richting het dak loopt, er zitten 2 45 graden bochten tussen om de buis een stukje (40CM) te laten verspringen i.v.m. dakspant.

wat dat betreft lijkt me er niets mis met de installatie, toch heb ik een naar mijn mening te  snelle smerige kachelruit, wat kan ik hier aan doen?

 
#4931 Pelletkachel Blijft In Modulatie Stand

Posted by tuma01 op 12 december 2018 - 07:55

Hallo,

 

Ik heb in juli een huis gekocht en hierbij een pelletkachel overgenomen, het gaat hier om een Dielle Grecale 50.

 

Normaal als ik de kachel aanzette ging hij na de onsteking in werk modus en dan 2 graden over de ingestelde temperatuur heen, daarna ging hij in stand-by modus en als hij daar weer onder de temperatuur kwam sprong hij weer aan.

 

Maar sinds deze week gaat hij naar de ingestelde temperatuur en springt hij over op Modulatie en blijft de temperatuur gelijk aan de ingestelde temperatuur.

Hoe kan dit zomaar ineens? Kan het ik nog weer anders instellen, nu blijft de kachel de hele tijd maar draaien in modulatie-mode en gaan de pelletkorrels er hard doorheen, terwijl hij normaal in stand-by mode zou gaan.

 

Is er iemand die mij zou kunnen helpen met dit probleem?

 

PS. heeft iemand misschien een nederlandse handleiding voor mij van de Dielle Grecale 50? 

 

 
#5070 Warmtepomp Of Pelletkachel

Posted by Vink op 16 februari 2019 - 02:02

Wij hebben een bestaande woning gekocht met een inhoud van ongeveer 420 kub.
Deze woning gaan we na isoleren op de wanden en de vloeren ook komt er vloerverwarming in.
Nu zijn we op zoek gegaan naar een alternatief omdat we van het gas af moeten.

 

Optie 1: Warmtepomp voordelen en nadelen

 

 • eigen voorziening van brandstof (electra)
 • geen reiniging
 • geen uitstoot
 • lage temperatuur verwarming
 • hoge stroomkosten
 • isolatie van woning moet op en top zijn
 • lage temp dmv vloerverwarming of radiatoren
 • geluid
 • storingen lees ook zo links en rechts wel eens

Optie 2: Pelletketel voor en nadelen

 

 • Zelf pellets bijvullen
 • reinigen
 • uitstoot ook al is die laag
 • hoge temperatuur verwarming
 • geen verandering van bestaande cv ivm hoge temp verwarming
 • isolatie van woning minder van belang
 • geen geluid
 • vrijwel geen storingen tenminste naast een stukje afregelen niet

Nu ben ik benieuwd naar ervaringen van gebruikers van de warmtepomp of gebruikers van de pelletketel.
Ook ben ik benieuwd of er mensen zijn die zijn overgestapt van warmtepomp naar pelletketel of andersom.

ervaringen in het algemeen zie ik ook graag tegemoet.

 

groetjes Leander Vink

 
#4922 Ervaring En Overlast

Posted by Patrick_vN op 10 december 2018 - 04:08

Hallo,

 

Nieuw op dit forum. Mijn ouders hebben al jaren een pelletkachel. Nu hebben wij een nieuw huis gekocht (2000) en willen ook graag een pelletkachel. We zijn vorige week wezen kijken en hebben gekozen voor de Nordic Fire Viktor 8. Deze kachel zou voldoende moeten zijn voor het verwarmen voor de benedenverdieping zodat we daar geen gas meer hoeven te gebruiken.

 

Nu is onze vraag zijn er mensen die ervaring met de Nordic Fire Viktor hebben? Hoe bevalt deze kachel? Hoe is het geluid van de ventilator in huis? We hebben in de winkel geluisterd maar dat is toch anders.

 

Daarnaast werd ons vertelt dat we geen rookkanaal meer mogen hebben via de gevel, zoals me ouders dat nog hebben. Nu hebben wij aan de voorzijde (op de eerste verdieping) nog een stuk plat dak voordat het schuine dak begint. Ons is vertelt dat we nu het rookkanaal ook hier naar buiten mogen brengen omdat dit boven de dakrand is, maar nu lees ik overal dat het boven de nok moet zijn. Wat klopt ...

 

Waar het rookkanaal uitkomt is op 4/5 meter van de buren vandaan. Als er een westenwind is zal de rook dus richting de buren gaan. Aan de andere zijde hebben wij geen buren. Is het rookkanaal voldoende op deze manier en zorgt het niet voor overlast voor de buren en ons zelf? (onder het platte dak ramen van de slaapkamer, met ventilatie roosters)

 

Hopelijk kunnen jullie ons wat meer inzicht verschaffen.
#4820 Afstellen Pelletkachel

Posted by JeroenSt op 18 november 2018 - 08:36

Als mijn pelletkachel draait in een hogere stand komt steevast de beveiliging in voor maximale rookgas temperatuur. De rookgas ventilator snelheid en de pellettoevoer gaan dan omlaag om de temperatuur te doen dalen.

Als eerste wil ik de maximale stand afregelen. Dit is het makkelijkste want de ruimte ventilator moet dan maximaal staan (is ook zo vanaf de fabriek ingesteld) om zoveel mogelijk warme lucht de ruimte in te blazen.

Het aanpassen van de temperatuur van de uitlaatgassen lijkt me een slecht plan. De fabrikant heeft vast en goede rede waarom deze op 190 graden staat.

Rest mij het afregelen van de pellet toevoer en de rookgas ventilator.

Het omlaag brengen van het toerental van de rookgas ventilator zorgt ervoor dat de uitlaatgas temperatuur daalt omdat de warme gassen meer tijd hebben om af te koelen in de warmtewisselaar waardoor het afgegeven vermogen omhoog gaat. De warmtewisselaar wordt hierdoor wel heter, kan dat kwaad?

Het omlaag brengen van de pellettoevoer verlaagt het vermogen en dus loopt de uitlaatgas temperatuur minder hoog op.

Daarnaast is er nog de verhouding tussen de pellettoevoer en de rookgasafzuiging.

Teveel pellets met te lage afzuiging geeft een slechtere verbranding met meer (kans op) strank overlast.

Te weinig pellets met een te hoge afzuiging geeft minder vermogen en kans dat de kachel zichzelf uit blaast.

Mijn vraag is hoe bepaal ik een goede verhouding tussen deze 2 variabele.

Kan iemand hier duidelijkheid over geven?


#4868 Welke Kachel Moeten We Kiezen?!

Posted by kachelfreak op 28 november 2018 - 11:06

Geachte Kachel fanaten (zelf hier eentje in wording...), 

 

Welke ervaren amateur en/of professional wil en kan ons hier helpen bij het maken van de juiste kachel keuzes?

 

Moeten we voor een gaskachel, houtkachel of een pellet kachel gaan?

 

Dit zijn onze bevindingen en overwegingen (zie ook situatiefoto's):

 

Vermogen?

Tegen dit muurtje (zie foto) in onze uitbouw zouden we een kachel willen plaatsen. Omdat het gezellig is, maar vooral ook omdat de grote glazen deuren van de uitbouw erg veel kou afgeven aan het huis, en dit willen we compenseren. In het huis hebben we enkel vloerverwarming... De uitbouw heeft 3 grote openingen naar het rest van het huis, echter hier hoeven we niet perse te genieten van de warmte vanaf de kachel. Primair dus in de uitbouw. Volstaat 6kw vermogen binnen deze context (uitbouw = 70m3)? Of is het toch echt veel handiger om uit te wijken naar een kachel met vermogen 10kw bijvoorbeeld?

 

muurtje_afmetingen.jpeg

 

 

Plaatsing / materiaal?

Daarnaast zouden we de kachel precies op het plekje willen zetten (of boven hangen?) waar de tapijten niet liggen (vloeroppervlak van 86x86cm). De ondergrond is betonstuc (materiaal Verbau). Is dit voldoende ruimte voor een hete kachel? Kunnen we dit neerzetten hier ondanks de tapijten rondom? Kan de bank (stof is 100% polyester meen ik) zo dicht bij de kachel laten staan (ongeveer 30cm vanaf de kachel als de kachel rond 40cm breed is)? Als hangen de beste optie is gezien de stoffen rondom, vinden we de volgende kachel wel een mooi optie bijvoorbeeld (zie foto).

 

optie-kachel.jpeg

 

 

Gas, hout of pellet?

De grote vraag is gas, hout of pellet. Ik lees dat bij ons in Amsterdam hout mogelijk verboden gaat worden in de nabije toekomst ivm volksgezondheid. Hout zou mijn voorkeur zijn, maar onderhoud hebben wij persoonlijk een hekel aan en gezondheid / milieu zijn doorslaggevend wat ons betreft. Dus ik neem aan dat we hout vergeten moeten, ondanks de nostalgische gezelligheid.

 

Gaskachel; een gasaansluiting zouden we kunnen aanleggen (10 meter lelijke gele buis langs de vloer in de woonkamer vanuit de achter-keuken...). Tegenwoordig kunnen de vlammen van gas op natuurlijke manier nagebootst worden, met nep-blokken hout bijvoorbeeld. Hoe zit het met de uitstoot / gezondheid van een gaskachel? Welke ervaringen zijn er in het 'vlambeeld' met gaskachels? Wat kost een gaskachel met vermogen 10kw op jaarbasis als we alleen rond de winter stoken? Hoe zit het met onderhoud? En (voor ons belangrijk, lees onder) hoe dik moet de rookafvoerpijp zijn minimaal, en moet deze helemaal naar boven tot de nok? 

 

Pellet kachel; hoe zit het met het vlambeeld van pellet kachels? We hebben van vrienden gehoord dat pellet kachels als mechanische apparaten aanvoelen en volledig het nostalgische gevoel van een (hout)kachel missen... (Wat onze prioriteit is dus). Hoe zijn de ervaringen met de "mechanische uitstraling" van pellet kachels? Hoor je altijd een motortje draaien, klepjes openen/dichten, en display's uit het ding flippen, bijvoorbeeld? Ik lees iets over het merk Dielle, dat ze een gepatenteerd systeem hebben waardoor de vlam langzamer beweegt, minder onderhoud etc; is dit de beste keus pellet kachel? Welke andere vergelijkbare /andere systemen van andere merken zijn hier te noemen?

 

 

Rookafvoer grootte?

Zijn alle rookafvoeren van pellet kachels maximaal 80mm doorsnee? En die van gaskachels, zijn die evt ook mogelijk met doorsnee 80mm, of moeten die maximaal 150mm zijn?

 

Bij onze situatie zouden we het liefst de rookafvoer van de kachel direct bij het dak / of zijkant van onze uitbouw willen laten eindigen (zie foto). En niet nog eens 4 verdiepingen schoorsteen helemaal naar boven hoeven te installeren (vraagt om meer onderhoud / installatiekosten / gedoe met bovenburen met hun dakterras). Impliceert deze keuze automatisch dat we voor een pellet kachel moeten kiezen? Omdat de rookafvoer van zowel gas- als houtkachels helemaal naar het bovenste punt van het gebouw geleid moeten worden? Of wat zijn alternatieve opties in deze?

 

Ons gebouw met onze uitbouw begane grond, en 4 verdiepingen erboven:

 

gevel1.jpeg

 

 

Kleinere rookafvoer met weinig uitstoot; optie om aan zijkant van de uitbouw direct naar buiten te plaatsen? Er zijn hier wel omliggende buren en hoe zit dit verzekeringstechnisch?:

 

muurtje2.jpeg

 

 

 

Kosten?

Wat kosten gas / hout / pellet kachels eenmiddels op jaarbasis? Welke keuze zou bijvoorbeeld het slimst zijn in aankoop+installatie, onderhoud lange termijn en brandstof toevoer, binnen onze gestelde context?

 

 

 

Alle tips / tricks zijn erg welkom!

 

En mogelijk kan dit verhaal en thread ook andere enthousiaste amateurs zoals wij, omweg helpen!

 

Mvg,

Ruben 

 

 

 

NB Nog een foto ter info zijkant buitengevel uitbouw:

 

gevel2.jpeg

 
#4836 Werking Pelletkachel

Posted by Maanman op 23 november 2018 - 09:36

Ik ben benieuwd naar de werking van een pelletkachel.

Ben begonnen met lezen en heb wel wat dingen ontdekt maar wil graag weten hoe het zit.

Ik zie dat er verschillende methodes zijn om de pellets toe te voeren dus zeg maar laten vallen of omhoog drukken.

Nu staat mij dat laatste systeem wel aan omdat je dan ook niet zit met schoonmaken iedere keer zoals bij die pellets die vallen maar wie heeft er ervaring?

Ik ga morgen in ieder geval kijken bij dat systeem van onder in Raalte en denk dat ik daarna nog een paar zaken bezoek om het te vergelijken.
 
#4975 Koelen / Einde Reinigen

Posted by Bill op 09 januari 2019 - 08:01

Ik heb toch weer een vraag.
Ik denk niet dat de Pelletkachel bij ons een blijver is. Gelukkig mijn efel kachel nog niet weg gedaan.
Waar loop ik nu tegen aan.
Als de kamer op themperatuur is, en de kachel gaat uit. Duurt het koelen zeker 40 minuten. Om gek van te worden. Dit geld ook als je de kachel uit zet. Reinigen einde ook 40 minuten. Nu heb ik het menu, duur reinigen, duur schoonmaken op 10 minuten gezet. Maar dat maakt niks uit. Vaak trekken we de stekker er maar uit. Want op een gegeven moment is het gewoon koude lucht, wat er wordt geblazen.
Wie weet een oplossing. Als die er is. Mocht dit normaal zijn. Dan wordt het toch weer mijn houtkachel


#4939 Waarom Pelletkachel Afstellen?

Posted by JandeJan op 13 december 2018 - 10:08

Beste,

 

Ik lees veel over onderwerpen over het afstellen van de pelletkachel.

 

Ik heb zelf een MCZ Boxtherm 60, bevalt prima!

 

Maakt niet uit welk merk pellets ik er in doe, brand altijd perfect, zeer weinig roet op ruitje.

 

Deze kachel regelt zichzelf volgens mi (klopt dit?)j, zeer relaxed.

 

Ik zou dat niks vinden als ik zelf dingen moest instellen, nogal perfectionist, dus volgens mij bleef ik instellen :)

Waarom kiest niet iedereen voor een pelletkachel die zichzelf regelt? Scheelt toch hoop gedoe?

 

(of zijn die veel duurder?) Ik ben benieuwd naar de antwoorden?

 
#4872 Artel Elite 98

Posted by egberto op 29 november 2018 - 03:25

Als mijn kachel brandt dan gaat hij op een gegeven moment moduleren als de kamer op temperatuur is, maar hij gaat pas weer werken als de kamertemperatuur 2 graden onder de ingestelde temperatuur is dus dit vind ik te lang duren .Ik kan nergens in de instellingen vinden hoe ik dit kan wijzigen behalve voor in stand by stand.

 

Wie weet of ik dit kan veranderen in de instellingen en waar?
#4825 Motor Ruimteventilator Bromt En Is Goed Hoorbaar Door Resoneren Warmtewisselaar

Posted by JeroenSt op 21 november 2018 - 01:31

Zodra bij onze pelletkachel de ruimte ventilator aan gaat, gaat dit gepaard met een 50hz brom van de motor.

 

Dit komt doordat de motor zonder rubbers geschroefd is aan de behuizing van de warmtewisselaar welke is gemaakt uit dun plaatstaal welke gaat resorneren. Als ik de motor los haal dan is de brom nagenoeg verdwenen.

 

De motor van de rookgasventilator hangt wel volledig in rubbers en geeft veel minder brom geluid.

 

Is het normaal dat de ruimteventilator niet in rubbers is opgehangen en dat het metaal van een warmtewisselaar mee gaat resoneren? Zijn voor het ophangen van de ruimteventilator in de kachel rubberen dempers te koop?

 

Zie ook de foto in de bijlage

 

ruimteventilator.jpg
#4805 Edilkamin

Posted by gast op 13 november 2018 - 08:40

Goedemorgen,we zijn net lid van deze forum. Wij willen graag een pelletkachel en nu vinden wij de Edilkamin MYA Eco een mooie kachel.

Heeft iemand ervaring met deze pelletkachel of met een Edilkamin pelletkachel. We horen graag jullie ervaringen.

Alvast bedankt!!
#4795 Pelletkachel Blaast Lang Na

Posted by JeroenSt op 07 november 2018 - 08:02

Als wij de pelletkachel uit zetten gaat deze op een vrij hoge stand ongeveer een half uur nablazen. Waarom is dit nodig en kan deze tijd worden verkort en met minder fanspeed?

Livin Flame Tromvik (volgensmij gelijk aan artel alessia)


#4788 Vlam Niet Constant

Posted by JeroenSt op 07 november 2018 - 08:46

In onze pelletkachel is de vlam niet constant.

Het is een living flame Tromvik welke volgensmij technisch helemaal gelijk is aan de artel alessia.

Wat ik zo zie is dat er zich een hoeveelheid pellets in het bakje verzamelen welke op een gegeven moment allemaal ontbranden wat resulteert in een grotere vlam. Deze pellets branden dan allemaal op wat resulteert in minimale vlammetjes. Vervolgens komen er weer pellets bij waarbij het even duurt voordat deze ontbranden en zo ontstaat er na verloop van tijd weer een hogere vlam om de cyclus weer te herhalen.

Ik zou liever een continue dezelfde vlam hebben. Ook het aanpassen van de pellet hoeveelheid en het aanpassen van de rookgas ventilator is het me nog niet gelukt dit probleem op te lossen.

Dit zijn de houtpellets die ik gebruik: https://www.90pluspellets.be

Heeft iemand tips?


#5112 Artel Elite 98 Beschrijving Of Hulp

Posted by rikus op 12 april 2019 - 08:51

heb gebruikte artel elite 98 gekocht maar snap niet veel van de instelling.s 

komt uit zomerhuisje man waar hij van was is overleden 

wie heeft ned beschrijving of woont in noorden en zou mij kunnen helpen .

kachel brand verder goed ,

zit al 2 week te googelen maar kom niet verder 

het is 6 knops display .

 

mvg rikus leek 

 

 

 

 
#5050 Afmetingen Pelletkachel

Posted by Shizling op 07 februari 2019 - 12:03

Ben op zoek naar de afmetingen van een pelletkachel en dan het liefst eentje die ook mijn centrale verwarming mee neemt.
Ik kan de pelletkachel plaatsen maar zit met afmetingen waaraan de pelletkachel moet voldoen om zelf ook nog ruimte te hebben.
De maat tussen de twee muren in is 114cm en de diepte is niet een heel groot probleem maar ongeveer een 80cm kan ik hebben daar.

Weet iemand de pelletkachel afmetingen die hier aan voldoen?
#4983 Aanschaf Pelletkachel Om Geld Te Besparen? (Not?)

Posted by hurbie op 12 januari 2019 - 12:27

Beste allemaal,

 

Ik heb ook mijn weg tot het forum gevonden. Leuk! Wij hebben een prachtige pelletkachel en deze zorgt voor een heel gezellig vuurtje! 

 

Qua kostenbesparing valt het mij erg tegen. Vooraf ging ik af op wat er op dit forum stond en wat er op de sites van pelletkachel verkopers staat. Ik dacht dat ik wel een besparing van 20% kon realiseren, maar als ik nu naar de keiharde cijfers kijk ben ik met mijn kachel zelfs duurder uit!

 

Daarom heb ik dit onderwerp wat 'JEAND' vorig jaar is gestart weer geopend. Volgens mij waren we daar nog te optimistisch aan het rekenen. Klopt dat?!  

 

 

Gas

 • Gas kost mij 0.64eu per m3
 • 1m3 geeft ongeveer 10kwh aan energie
 • Conclusie:  gas kost 0.064eu per 1 kwh

Pellets

 • Kwaliteits pellets kosten mij 33 cent per kg (bij aankoop van bijna 1000kg)
 • Op de zak staat dat 1 kg pellets 4.6 kwh geeft
 • Conclusie: pellets kost 0.072eu per 1 kwh

Ander (belangrijke) factoren

 • Mijn Rehema CV heeft een rendement van 104.5% voor verwarming (90% voor warm tapwater)
 • De pelletkachel heeft een redenement van 95%
 • De CV staat op zolder en heeft 1 buisje rechtstreeks naar de vloerverwarming in de woonkamer. Verlies zal nagenoeg verwaarloostbaar zijn. 
 • CV en kachel gebruiken beiden stroom. 

 Conclusie: Pellets zijn 0.008eu per 1 kwh duurder dan gas. Daarnaast heeft mijn CV bijna 10% meer rendement. Dat komt neer op ongeveer 0.015eu verschil per kwh. 

 

Toen ik deze feiten op een rijtje zette werd ik toch wel even verdrietig.  ;) De investering van een paar duizend euro ga ik niet terugverdienen, ik heb elke dag schoonmaakwerk. Maar ach, ik maak gebruik van een hernieuwbare bron en ik heb een gezellig vuurtje.

 

Ik hoop dat ik een fout heb gemaakt en daarom hoor ik jullie reacties graag! 

 

Groeten: Hurbie

 

 
#4969 Gelukkig Nieuw Pelletkachel Jaar 2019 Met Subsidie!

Posted by Administrator op 02 januari 2019 - 12:41

Beste lezers,

 

Een nieuw jaar vol met pelletkachels ideeën,  oplossingen en hulp aan elkander!

Wij danken u voor de vele vragen en antwoorden die we op dit pelletkachel forum voorbij hebben zien komen.

 

Budget voor 2019 zichtbaar https://www.rvo.nl/s...me-energie-isde

 

 

Ook dit jaar gaan we weer met veel motivatie mensen helpen met alle vragen op pelletkachel gebied en gaan er ook moderators bijkomen die de boel overzichtelijk gaan houden.
Heeft u eventueel interesse om te helpen dit forum netjes en overzichtelijk te houden meld ons dit.

 

Met vriendelijke groet,

Team Pelletkachel forum
#4961 Resetten

Posted by Bill op 26 december 2018 - 11:45

Hallo,

Ik heb de milano kachel, en nu komt er telkens in het display end service. Hoe kan ik die resetten.
Bedankt


#4944 Warm Water Pomp Groep

Posted by maritime op 15 december 2018 - 04:58

Zijn er mensen met ervaring in een warm water pomp groep aan een CV-buffervat?

Ik heb nu een buffervat met een hygienespiraal in de buffervat maar de spiraal is lek geraakt waardoor het warmwater aan de pelletkachelzijde op drinkwater druk komt. Tevens is het warme tapwater lichtbruin van kleur vanaf dat het warmewater via de spiraal is aangesloten.

Ik zit nu te denken om een tapwater pomp groep te plaatsen.