Ga naar inhoud


Exscheiding
Foto

Regelgeving Pelletkachel En De Afvoer Van Het Rookkanaal

pelletkachel afvoer rookkanaal regelgeving

This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
145 replies to this topic

#1 Pelletkachelforum beheer

Pelletkachelforum beheer

  Administrator

 • Administrators
 • 743 Posts:

Geplaatst op: 31 October 2015 - 09:05 AM

1. Vragen en antwoorden:
Vraag 1 : Mogen pellethaarden en -kachels uitmonden op de gevel?
Antwoord : Nee
Beknopte toelichting : In dit antwoord verwijzen wij naar NEN 2757, artikel 5.1. Daarin is de opmerking toegevoegd dat uitmondingen in gevels zijn toegestaan voor gas gestookte toestellen, met of zonder ventilator (zie uitgebreide toelichting in de bijlage). Er is dus geen positie voor hout gestookte toestellen opgenomen.
Vraag 2 : Aan welke criteria moeten rookgasafvoeren van pellethaarden en –kachels voldoen als deze uitmonden op dakvlakken?
Antwoord : Mits voldaan wordt aan de verdunningsfactor voor hout gestookte toestellen zijn alle in de bijlage getoonde varianten mogelijk.
Beknopte toelichting : Ook hiervoor verwijzen wij naar NEN 2757, hoofdstuk 8, paragraaf 8.4.2. Wij maakten een samenvatting van deze paragraaf met daarin alle mogelijke toepassingsgebieden (zie uitgebreide toelichting in de bijlage).
LET OP: In de berekening voor de verdunningsfactor voor houtgestookte toestellen (dus ook pellethaarden en –kachels) geldt dat bij de berekening van de verdunningsfactor een (forfaitaire) waarde van 15kW voor de belasting dient te worden aangehouden (zie NEN 2757, hoofdstuk 8, paragraaf 8.3). Deze verplichte rekenwaarde maakt het in de meeste van de getoonde gevallen vrijwel onmogelijk om binnen de kaders van de voorschriften te blijven.

 

Bron:

 

2. Mocht u nog twijfelen, let dan op het volgende:
1. Gebruik uw gezonde verstand
a. Zou u een houtkachel laten uitmonden op de gevel? In de gehanteerde uitgangspunten is een pelletkachel namelijk gelijk gesteld aan een houtkachel.
2. Hou rekening met het leefmilieu van uzelf en uw buren (de verdunningsfactor en de erfgrens).
a. Een geveluitmonding dient zich volgens NEN 2757-1 minimaal 2 meter vanaf de erfgrens te bevinden;
b. Waar het Bouwbesluit zich voor de berekening van verdunningsfactoren beperkt tot ventilatie openingen van de eigen woning, wordt in NEN 2757-1 aanbevolen hierin ook rekening te houden met bebouwing “over de perceelgrens”, uw buren dus.
c. In de berekening voor de verdunningsfactor voor hout gestookte toestellen (dus ook pellethaarden en –kachels) geldt dat bij de berekening van de verdunningsfactor een (forfaitaire) waarde van 15kW voor de belasting dient te worden aangehouden (zie NEN 2757, hoofdstuk 8, paragraaf 8.3). Deze verplichte rekenwaarde maakt het in 99% van de getoonde gevallen vrijwel onmogelijk om binnen de kaders van de voorschriften te blijven.
3. De gevel wordt ter plaatse van de uitmonding roetzwart
a. Pelletkachels worden in veel gevallen aangestuurd met een thermostaat, die in- en uitschakelmomenten kent. Ten tijde van de inschakelmomenten komt –ondanks een relatief schone verbranding tijdens gebruik- veel roet vrij.
4. U bent als installateur verantwoordelijk voor een deugdelijke installatie.
a. Een klant mag in uw verantwoordelijkheid als installateur ook rekenen op een verantwoorde toepassing en uitleg van wettelijke regels, ook waar deze soms niet helemaal duidelijk zijn of anders uitgelegd kunnen worden.
5. De haard of kachel moet met een CE-markering op de markt worden geleverd.
a. Het toestel moet daarbij voldoen aan NEN-EN 14785
b. Indien de installatievoorschriften onderdeel uitmaken van de CE-markering, dienen deze
i. In de Nederlandse taal beschikbaar te zijn
ii. Te voldoen aan de Nederlandse wetgeving

 #2 Gast_ad_*

Gast_ad_*
 • Guests

Geplaatst op: 10 January 2016 - 12:02 AM

Hoe kan het dat er op internet nog vaak info gegeven wordt dat een gevel doorvoer mag en ook diverse leveranciers willen het zo wel plaatsen. Enigste advies is om de doorvoer op 2 met hoogte te plaatsen voor betere trek. Ook hebben wij een aantal mensen gesproken die nog nooit problemen hebben gehad met een palletkachel met gevel doorvoer. Zelfs niet na een aantal jaren.

#3 Gast_gast_*

Gast_gast_*
 • Guests

Geplaatst op: 10 January 2016 - 12:55 AM

wie dit plaatst wil een kachel verkopen.

beter met iemand spreken waar de kachel uitviel door een stroompanne.#4 Gast_pieter_*

Gast_pieter_*
 • Guests

Geplaatst op: 10 January 2016 - 11:17 PM

Ik heb een rave 80 op een geveldoorvoer op 2,20m hoogte, geen probleem.#5 Gast_bart1826_*

Gast_bart1826_*
 • Guests

Geplaatst op: 11 January 2016 - 12:48 PM

Is natuurlijk makkelijk om te zeggen dat je er nooit een probleem mee gehad hebt. Dat kan natuurlijk, maar dat betekent nog niet dat het ook mag. Bij rechts of links afslaan moet je richting aangeven in het verkeer, zo staat het nu eenmaal in de regelgeving. Als je dat niet doet en je er zelf geen probleem mee hebt is dat natuurlijk prima, maar dat betekent niet dat het ook gewoon mag. Het is misschien een flauw voorbeeld maar daar komt het wel op neer. Als jij met je gevel rookgasafvoer een keer controle krijgt en de regels worden erop nageslagen of een vervelende buurman (ook die van verderop) wilt vervelend doen dan, trekt je denk ik aan het korste eind.

 #6 turkoois

turkoois

  beginner

 • Members
 • Pip
 • 5 Posts:

Geplaatst op: 24 January 2016 - 07:30 PM

Hoe zit het dan met een wand doorvoer, als je op de buitengevel een rookgasfilter plaatst.
zie YouTube filmpje: wandmontage pelletofen von feuerland24.at mit rauchgasfilter pelletofen. Filmpje geplaatst door Bejamin Achmuller
Het filmpje duurt 13:28 minuten.
De rookgasfilter is gedeeltelijk gevuld met water. De rook wordt gefilterd door het water, waardoor er "schone lucht " uitkomt.
Ik heb wel mijn twijfels hoe het zit bij stroomuitval, want je hebt geen trekkende schoorsteen.

#7 Pelletkachelforum beheer

Pelletkachelforum beheer

  Administrator

 • Administrators
 • 743 Posts:

Geplaatst op: 25 January 2016 - 05:27 PM

Deze gebruiken ze al niet meer aangezien ze bij vrieskou bevroren en dus verstopten.

 

een trekkende schoorsteen is een must, fabrikanten schrijven niet voor niets 12 pa trek toe om het systeem te kunnen laten werken.

door de gevel is vragen om problemen!#8 Gast_ed smith_*

Gast_ed smith_*
 • Guests

Geplaatst op: 13 February 2016 - 08:18 PM

Wij stoken nu voor het 2e jaar met 3 stand allone kachels, 1 via het rookkanaal van de daarvoor gebruikte gaskachel en 2 als gevelkachels, we wonen vrijstaand en hebben er geen probleem mee. Je moet er mee leren werken qua wind, trek, en rookgasventilator en daarbij het allerbelangrijkste de qualtieit van de pallets.#9 Pelletkachelforum beheer

Pelletkachelforum beheer

  Administrator

 • Administrators
 • 743 Posts:

Geplaatst op: 14 February 2016 - 09:41 PM

het grote probleem is dat je parameters gaat aanpassen, de pelletkachel is gekeurd met deze instelling dus wat u doet is hetzelfde als een momenteel bekend automerk die de software even had aangepast voor de keuring.

u heeft dus geen keuring op uw pelletkachel op deze manier en dat weet een verzekering ook vandaar...

 

een pelletkachel wordt getest met 12pa trek en heeft u dit niet moet u de schoorsteen aanpassen niet de kachel.

het valt mij op dat steeds meer bedrijven die eerder ook gevel deden nu vermelden dat je naar het dak moet... scheelt de bedrijven een hoop telefoontjes.#10 Gast_ZRX_*

Gast_ZRX_*
 • Guests

Geplaatst op: 03 April 2016 - 05:12 PM

Bij hoeveel meters schoorsteen haal je 12pa trek? Moet dit in een rechte lijn of mag een deel schuin van 45 graden? Wat als je 4 meter recht om hoog gaat en dan 1 meter een bocht van 90 graden?#11 Gast_gast_*

Gast_gast_*
 • Guests

Geplaatst op: 03 April 2016 - 09:20 PM

zo recht mogelijk omhoog tot boven de goot.

elke bocht of schuin werkt tegen.#12 Gast_Pelletplus.nl_*

Gast_Pelletplus.nl_*
 • Guests

Geplaatst op: 02 September 2016 - 01:17 PM

En wat doen de prestaties van de kachel? De uitstoot en rendement zijn in het lab bepaald op een trekkende schoorsteen. Het laat zich raden wat het ontbreken daarvan voor invloed is. Laat u adviseren door een specialist, deze zal nimmer een geveluitlaat adviseren.

#13 Gast_Robert_*

Gast_Robert_*
 • Guests

Geplaatst op: 24 September 2016 - 10:34 AM

(1. Vragen en antwoorden:
Vraag 1 : Mogen pellethaarden en -kachels uitmonden op de gevel?
Antwoord : Nee)

 

Ik kan dit in de regelgeving nergens letterlijk terugvinden. Niet onder NEN 2757, artikel 5.1 of ergens anders. Tevens wordt gesteld (Zou u een houtkachel laten uitmonden op de gevel? In de gehanteerde uitgangspunten is een pelletkachel namelijk gelijk gesteld aan een houtkachel.). Het gelijkstellen van een pelletkachel aan een houtkachel vind ik vreemd aangezien ik wel in de regelgeving een duidelijk verschil kan terugvinden tussen "natuurlijke afvoer" en "mechanische afvoer".

 

Argument van bedrijven die wel bereid zijn een geveldoorvoer te plaatsen is dat de bedrijven die zeggen dat het niet mag dit doen omdat er meer geld te verdienen valt met een dakdoorvoer. Dit klinkt voor mij als klant ook wel weer logisch.

 

Gaarne reactie aangezien een dakdoorvoer bij ons geen optie is en het dan dus zou betekenen dat we geen pelletkachel kunnen plaatsen.#14 Gast_gast_*

Gast_gast_*
 • Guests

Geplaatst op: 25 September 2016 - 12:51 AM

geveldoorvoer gaat goed, tot de buren klagen bij de gemeente over reuk en asse.

of stroompanne terwijl kachel lekker brand, en de rook je uit huiskamer jaagt.j#15 Gast_Robert_*

Gast_Robert_*
 • Guests

Geplaatst op: 25 September 2016 - 11:40 AM

@gast: onze buren hebben zelf ook een pelletkachel met gevelafvoer, maar daar komt minder stank vanaf dan van de schoorsteen van de overburen. Dat is juist 1 vd redenen waarom we een pelletkachel willen. Tevens begrijp ik niet dat er zo negatief wordt gesproken over een gevelafvoer terwijl onze buren al 8 jr een pelletkachel hebben en nog nooit 1 van de besproken problemen hebben gehad. Het ene bedrijf waar ik ben geweest plaatst 90% vd pelletkachels icm een gevelafvoer en heeft nog nooit klachten gehad terwijl het andere bedrijf waar ik ben geweest weigert met gevelafvoer te plaatsen. Ik vind het vreemd dat er zo extreem verschillend op word gereageerd.

 

Argument van het tweede bedrijf was ook dat er veel meer te verdien valt aan een dakafvoer omdat je hier een veel hogere marge in kan 'verstoppen". Dit fenomeen is mij bekend uit de keukenwereld waar de keukens soms ook heel goedkoop zijn, maar de montage en/of verbouwing wel heel hoog uitvalt.

 

Kan iemand dit laatste argument beamen?#16 Gast_gast_*

Gast_gast_*
 • Guests

Geplaatst op: 25 September 2016 - 05:18 PM

bij de meeste fabrikanten vervalt de garantie als de rookgasafvoer niet conform de handleiding gebeurt.

dat zal ook wel zijn redenen hebben zeker.

maar daar kom je pas achter als het te laat is.

 #17 Gast_gast gast_*

Gast_gast gast_*
 • Guests

Geplaatst op: 25 September 2016 - 05:40 PM

als je huis in de fik gaat komt de brandverzekeraar niet tussen.bij een geveldoorvoer.

vraag het hem maar.#18 Gast_Peter_*

Gast_Peter_*
 • Guests

Geplaatst op: 27 September 2016 - 05:32 PM

Zie : http://pelletkachelw...al-pelletkachel#19 Gast_Jim_*

Gast_Jim_*
 • Guests

Geplaatst op: 27 September 2016 - 07:44 PM

Nou zo moet het dus niet! lekker veilig zo :(#20 Gast_gast_*

Gast_gast_*
 • Guests

Geplaatst op: 28 September 2016 - 09:53 AM

buis mag niet lager dan 2,5m door de muur gaan.

staat in de regels, vraag maar op het gemeentehuis.

 #21 Gast_Jim_*

Gast_Jim_*
 • Guests

Geplaatst op: 28 September 2016 - 06:55 PM

Het is een kachel met een bepaalde uitstoot, zelfs een cv ketel mag dit niet waarom een houtmachine dan wel :rolleyes:#22 Pelletkachelforum beheer

Pelletkachelforum beheer

  Administrator

 • Administrators
 • 743 Posts:

Geplaatst op: 29 September 2016 - 07:32 AM

Je komt idd niet weg met de uitstoot en verdunninsfactor.

ook zullen buren klagen als de pelletkachel start, het blijft een vaste brandstof die tijdens ontsteken iets rook kan geven.

de kachels zijn getest met een bepaalde pascal trekwaarde en niet zoals in sommige nederlandse handleidingen beschreven staat door de gevel en klaar waar je dus die trekwaarde absoluut niet haalt.#23 Kootje

Kootje

  beginner

 • Members
 • Pip
 • 1 Posts:

Geplaatst op: 02 October 2016 - 04:34 PM

Geacht forum,

Administrator is eigenaar van Euron kachels in Raalte. Zoals gast Robert al schreef puur eigen belang. Schoorsteentje aanleggen levert heel veel geld op en verdient men dubbel.
Dubieuze praktijken dus. Er is geen enkele verwijzing naar welke NEN norm dan ook.

Trek uw conclusie!

Mvg,
Kootje

#24 Gast_gast_*

Gast_gast_*
 • Guests

Geplaatst op: 02 October 2016 - 05:14 PM

hopelijk krijgt kootje nooit een co vergiftiging of gaat zijn kachel nooit in de fik.

en hopelijk is hij dan ook zo dapper om dat hier te komen melden.#25 Pelletkachelforum beheer

Pelletkachelforum beheer

  Administrator

 • Administrators
 • 743 Posts:

Geplaatst op: 03 October 2016 - 10:02 AM

Geacht forum,

Administrator is eigenaar van Euron kachels in Raalte. Zoals gast Robert al schreef puur eigen belang. Schoorsteentje aanleggen levert heel veel geld op en verdient men dubbel.
Dubieuze praktijken dus. Er is geen enkele verwijzing naar welke NEN norm dan ook.

Trek uw conclusie!

Mvg,
Kootje

 

Beste Kootje,

 

Ik ben inderdaad de eigenaar van dit forum en durf dat wel te melden en sterker nog mijn link staat onder ieder bericht wat ik plaats!

in tegenoverstelling tot jezelf kootje te noemen gebruik dan ook je bedrijfsnaam of je ip die ik ook gewoon zie en zodoende nu weet wie je bent (JVW)

( ik heb dit forum opgezet om mensen voort te helpen

Helaas wordt door vele verkopers gedacht dat het zomaar mag om door de gevel af te voeren echter is dit totaal niet de manier!)

 

Een pelletkachel wordt getest met pascal waarde wat je niet gaat halen met een doorvoer door de gevel

de verbranding is niet volledig door de gevel dus daar zit je volgende probleem of eigenlijk het probleem van je buren.

je kunt de kachel afstellen maar dan heb je geen keuring meer omdat je de software veranderd.

zwarte muren,klagende buren, bij guur weer geen kachel die brand,je kunt rook terugslag krijgen

etc..

 

tuurlijk kun je een pelletkachel op een gevel aansluiten maar of het verstandig is is een tweede.
 

Meerdere importeurs en groothandels werken met enkel een dak uitmonding daar zij ook weten dat een geveldoorvoer niet werkt.#26 Gast_Harm-Jan van Veldhuizen_*

Gast_Harm-Jan van Veldhuizen_*
 • Guests

Geplaatst op: 03 October 2016 - 11:36 AM

 

Een pelletkachel wordt getest met pascal waarde wat je niet gaat halen met een doorvoer door de gevel

de verbranding is niet volledig door de gevel dus daar zit je volgende probleem of eigenlijk het probleem van je buren.

je kunt de kachel afstellen maar dan heb je geen keuring meer omdat je de software veranderd.

zwarte muren,klagende buren, bij guur weer geen kachel die brand,je kunt rook terugslag krijgen

etc..

 

tuurlijk kun je een pelletkachel op een gevel aansluiten maar of het verstandig is is een tweede.
 

Meerdere importeurs en groothandels werken met enkel een dak uitmonding daar zij ook weten dat een geveldoorvoer niet werkt.

 

Mee eens. Met gevelconfiguraties kunnen we er als branche wel eens slecht op komen te staan; los van de testwaarden zijn bij ons zijn een aantal gevallen bekend van branden in pelletreservoirs waarbij de onvermijdelijke conclusie was dat de oorzaak hoogstwaarschijnlijk gezeten heeft in teveel tegendruk als gevolg van wind(stoten) op de gevel c.q. de afvoer aldaar. Ons dringende advies: als het even kan niet doen zo'n geveldoorvoer. Het zou goed zijn als hier adequate regelgeving voor komt.

 

(en begrijp me goed: wij verkopen ook graag rookgasafvoermaterialen, echter in dit geval veel belangrijker: schoon en veilig stookgedrag en een positieve uitstraling van de geweldige productgroep pelletkachels!)

Harm-Jan van Veldhuizen, alg. directeur HAVÉ Verwarming BV.#27 Gast_gast_*

Gast_gast_*
 • Guests

Geplaatst op: 03 October 2016 - 02:14 PM

zelfs bij 100x dezelfde goede raad.

wat baten kaars en bril als de uil niet zien en lezen wil. ;)

 #28 Pelletkachelforum beheer

Pelletkachelforum beheer

  Administrator

 • Administrators
 • 743 Posts:

Geplaatst op: 04 October 2016 - 08:47 AM

zelfs bij 100x dezelfde goede raad.

wat baten kaars en bril als de uil niet zien en lezen wil. ;)

 

DIT!! :rolleyes: die ga ik onthouden :lol: #29 Gast_Robert_*

Gast_Robert_*
 • Guests

Geplaatst op: 06 October 2016 - 05:38 PM

Zo, even wat onderzoek verricht  om voor eens en altijd duidelijkheid te krijgen over het verhaal geveldoorvoer bij een pelletkachel.

 

Een geveldoorvoer is NIET verboden volgens onze gemeente.

Het heeft GEEN invloed op de brandverzekering tenzij je een rieten dak hebt. Nagevraagd bij Unive.

 

MAAR, het kan wel degelijk problemen veroorzaken. Onderstaand verhaal is volgens mij het duidelijkst en objectief.

 

 

GEVELDOORVOER PELLETKACHEL

In Nederland is er geen verbod op het gebruik van een geveldoorvoer van een pelletkachel. De uitgang mag door de gevel uitmonden. Echter, er zitten wel voorwaarden aan om de goede werking en veiligheid te garanderen. Helaas zien we teveel situaties waarbij de veiligheid of werking niet in acht wordt genomen.. Vandaar dat we de belangrijke punten aangeven waarmee men rekening dient te houden bij de installatie van een pelletkachel met een geveldoorvoer.

 

VERDUNNINGSFACTOR

Een juiste toepassing van de verdunningsfactor zorgt ervoor dat er geen of zeer weinig verontreinigde rook in de verse luchtvoorziening naar binnnenkomt. Afhankelijk van het vermogen van de pelletkachel kan men berekenen wat de afstand tot ventilatieopeningen dient te zijn.

 

OVERLAST NAAR BUREN

De verdunningsfactor is niet van toepassing op de buren. Afstand tot de buren is vastgelegd in vaste afstanden, afhankelijk of de afvoer haaks (tenminste 2 mtr) of zijdelings (tenminste 1 mtr) uitkomt op de erfgrens. Dit kan echter niet altijd voorkomen dat er overlast ontstaat naar de buren. Men dient ook in de praktijk goed te kijken of de afvoer overlast kan veroorzaken. Zal het probleem met de buren uitmonden in een juridische strijd, dan is er grote kans dat de rechter de verdunningsfactor ook op de buren gaat toepassen.

 

VEILIGHEID

De rookgasafvoer van een pelletkachel wordt warm tijdens het gebruik. Men mag nooit vergeten dat ook de rookgas-afvoer van een pelletkachel zeer heet kan worden door bijvoorbeeld een schoorsteenbrand. Een rookgasafvoer moet dus brandveilig zijn en schoorstenbrandbestendig waarbij de afstanden tot brandbare materialen in acht genomen dienen te worden.

 

VOLDOENDE TREK

Men kan overal uitmonden. Echter, als men niet boven de nok van het dak uitmondt dient men rekening te houden met een bepaalde tegendruk van 25 Pa. Dit komt voor in bijzondere situaties waarbij de wind hard op de geveluitvoer blaast. Ook bij een pelletkachel met een rookgasventilator kan de situatie voorkomen dat de tegendruk zo hoog is dat er rook kan terugkomen in de opstelruimte. Sommige pelletkachels passen daarop automatisch de snelheid van de rookgasventila-tor aan (RDS systeem), waardoor dit in de praktijk niet veel voorkomt. Bij een te hoge tegendruk zal de pelletkachel zich wel direct uitschakelen, waarbij enige rookoverlast kan ontstaan. Een dag met sterke wind kan ervoor zorgen dat de pelletkachel de betreffende dag slecht functioneert of niet gebruikt kan worden.

 

Hopelijk schept dit duidelijkheid voor andere mensen die overwegen om een pelletkachel aan te schaffen.

 #30 Gast_gast_*

Gast_gast_*
 • Guests

Geplaatst op: 06 October 2016 - 10:35 PM

dus zoals het er 100 keer staat: geveldoorvoer nee