Ga naar inhoud


Exscheiding
- - - - -

Houtstook Overlast: "geen Roet In Het Eten, Praat Met Elkaar


2 replies to this topic

#1 Gast_Gert_*

Gast_Gert_*
 • Guests

Geplaatst op: 14 December 2023 - 10:07 AM

Er gaat bijna niets boven de gezelligheid van een houtvuur op een koude winteravond. De warmte, het knetterende geluid, en de geur van brandend hout creëren een gevoel van comfort en huiselijkheid. Maar voor sommige mensen kan deze idylle snel veranderen in een bron van overlast en gezondheidsproblemen.

De Charme van Houtvuur

Laten we beginnen met de charme van houtstook. In veel huishoudens is een open haard of houtkachel een geliefd element. Het biedt niet alleen warmte maar ook een sfeer die moeilijk te evenaren is met moderne verwarmingssystemen. Bovendien kan houtstoken in sommige gevallen een duurzamer alternatief zijn, vooral als men gebruik maakt van lokaal, goed beheerd hout.

De keerzijde: Overlast en Gezondheidsrisico's

Echter, wat voor de één aangenaam is, kan voor de ander een probleem zijn. Houtrook bevat stoffen. Deze kunnen luchtwegklachten veroorzaken of verergeren, vooral bij mensen met astma of andere ademhalingsproblemen. Ook kan de rook leiden tot overlast voor buren, vooral in dichtbevolkte gebieden of bij ongunstige weersomstandigheden. hiervoor zijn nieuwe kachels al reeds aangepast en zijn er zelfs in geval van oude toestellen filters mogelijk!

Communicatie en Verantwoordelijkheid

Het is belangrijk dat mensen zich bewust zijn van de impact die hun houtstook kan hebben op anderen. Communicatie speelt hier een cruciale rol. Voordat je besluit om een vuur aan te steken, kan het handig zijn om te praten met je buren. Zijn er mensen in de buurt die last kunnen hebben van je houtrook? Is er een manier om overlast te minimaliseren, bijvoorbeeld door alleen droog, schoon hout te gebruiken, of door de frequentie van houtstoken te beperken?

Gemeenschappelijke Oplossingen Zoeken

Er kan samen naar oplossingen gezocht worden. Misschien zijn er bepaalde tijden waarop houtstoken minder overlast veroorzaakt, of zijn er alternatieve verwarmingsmethoden die zowel comfortabel als minder belastend zijn voor de omgeving.

Samen naar een Rookvrije of overlast arme Toekomst?

Houtstook is een traditie die in veel culturen diep geworteld is, maar het is ook belangrijk om rekening te houden met de gezondheid en het welzijn van de gemeenschap. Door open en eerlijk met elkaar te communiceren en respect te tonen voor elkaars behoeften en grenzen, kunnen we een balans vinden die voor iedereen werkt. Laten we samen werken aan een gezonde, rookvrije of overlast arme toekomst, waarin de charme van een houtvuur kan worden genoten zonder dat het ten koste gaat van de gezondheid van anderen.

 

 #2 GermWentink

GermWentink

  Moderator

 • Members
 • Pip Pip Pip
 • 421 Posts:
 • LocationWenum Wiesel

Geplaatst op: 15 December 2023 - 09:45 AM

Vanuit het pelletkachel forum kan ik denk ik namens alle leden spreken dat we helemaal eens zijn met bovenstaand verhaal van Gert. Blijkbaar heeft de schrijver zelf geen pelletkachel danwel houtkachel en communiceert hierover zonder zich te verdiepen in de verschillen tussen houtkachel en pelletkachel. Daarom vanuit mij even wat meer informatie. Laten we starten met het uitleggen van de verschillen.

 

Het meest belangrijk is de kwaliteit van de pelletkachel en het rookgaskanaal die het grootste gedeelte van de fijnstof opvangt. Dit is in geen verhouding met een traditionele houtkachel. Het moet algemeen bekend zijn dat gasverbranding ook CO2 en andere afvalstoffen produceert. Voor het verbranden van Gas is er geen CO2 compensatie meer mogelijk, immers het komt uit de aarde. Daar pellets veelal volgens een vaste procedure gemaakt worden van afval en rest hout uit de zagerijen, heeft het gebruik van pellets veel minder invloed op het CO2 totaal. Sterker nog, door dat we pellets verbranden, compenseren we juist het CO2 dat geproduceerd zou worden om het hout afval te verwerken, waardoor men voorzichtig stelt dat het verbranden van pellets CO2 neutraal is. Pellets worden gemaakt onder Europese normering en certificering, waardoor de kwaliteit vooraf bekend is en de verbranding gaat volgens de norm. Dit in tegenstelling tot de traditionele hout stook in de "ouderwetse" houtkachel. 

 

De werking van de houtkachel is vrij simpel je steekt het hout aan met diverse aanmaakmiddelen en houdt het vuur brandend. Dit geeft inderdaad tijdens het start proces, en tijdens de stook zelf, veel overlast. De regeling van de lucht toevoer en het op het vuur gooien van hout is een handmatig proces. Het gestookte hout is random en niet aan enige norm of certificering onderhavig. Het stoken van een houtkachel heeft niet iedereen goed onder de knie, en veroorzaakt dan ook veel overlast vooral voor de omwonenden. Hierin heeft Gert volkomen gelijk. 

 

Maar nu de pelletkachel: De pelletkachel heeft een geautomatiseerd verbrandingsproces, dat parameter gestuurd is. De pellletkachel heeft diverse sensoren die het stookproces optimaliseren en beheersen. Een gemiddelde pelletkachel wordt gestuurd door c.a. 30-40 parameters om zo te komen tot een zeer uitgebalanceerde verbranding. Tijdens de startfase en stookfase worden de pellets gedoceerd volgens de ingestelde parameters en de waarden van de parameters. Hierdoor ontstaat een zeer gecontroleerd en beheerst stookproces. Je kunt stellen dat een goede pelletkachel geen rook, smog en of andere overlast veroorzaakt. 

 

Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen. Horken die gat in de muur slaan, nauwelijks een rookgaskanaal installeren, en zich niet houden aan de brandvoorschriften en de bouwverordeningen en besluiten. Juist om dit tegen te gaan hebben we dit forum, zodat alle kennis, kunde en ervaring wordt gedeeld om juist de pelletkachel eigenaren te leren zich te gedragen en te komen tot een perfect werkende Pelletkachel.

Gert voel je vooral welkom in deze omgeving en leer van ons!


ezgifcom-gif-maker.gif

Mijn pellets stook ik in een 'MCZ-Deco' pelletkachel,
in een 'Artel compact 20kw autocleaning'  met 500Ltr buffer PelletCV,

en in een 'Artel Julia Next' pelletkachel! 

Tuning van Pelletverbruik en parameter instelling via een eigen E-form tool!

 


#3 Harlo

Harlo

  groot gebruiker

 • Members
 • Pip Pip Pip
 • 213 Posts:

Geplaatst op: 19 December 2023 - 01:26 PM

Germ een hele mooie uiteenzetting.

Reageer op dit onderwerp