Ravelli Aura Air Plus Temperatuur Uitlaatgassen
#1 Gast_marcel_*
Geplaatst op: 07 January 2017 - 11:09 AM
Wij hebben een ravelli aura airplus pelletkachel
En hij werk eigenlijk wel naar behoren.
Alleen vind ik dat hij niet echt heel veel warmte de ruimte in blaast.
Hij voorzien van 2 kanalisatie kanalen.
Deze kan ik helaas niet uitschakelen dus er zal altijd een deel warmte hieraan afgegeven worden.
Mischien iemand een idee om deze uit te schakelen?
Ook krijg ik de temperatuur van de uitlaatgassen niet onder de 220 graden.
Dit lijkt mij veel te hoog om aan een goed rendement te komen ?
Heeft iemand hierover advies ?
Gr. Marcel
#2 Gast_Jean Ecogeneration.nl_*
Geplaatst op: 09 January 2017 - 08:00 AM
Die rookgastemperatuur is inderdaad te hoog voor een moderne hoogrenderende pelletkachel. Misschien trekt je schouw te hard en kun je het toerental van de rookgasventilator wat terug schroeven in het menu.
Ik ken die kachel niet heel goed dus ik weet niet of zijn kanalisatiewarmtewisselaar de grootste is of de andere. Je installateur zou je daar verder mee moeten helpen (net als het probleem met de hoge rookgastemperatuur).
Mocht de voorste uitblaasopening echt niet meer warmte kunnen leveren dan zou je een extra aftakking aan de kanalisatiebuis kunnen maken die je weer de ruimte in laat blazen.
#3
Geplaatst op: 30 March 2017 - 10:02 AM
Ik heb sinds gisteren een pelletkachel. Ik vond dat ie in de eco stand (gelijk aan on1 of power 1) teveel warmte produceerde: nog steeds flinke vlammen. Ik ben me daarom gaan informeren over het afstellen van pelletkachels. Wat me opviel is dat internet erg weinig houvast levert maar een correct afgestelde pelletkachel schijnt te voldoen aan:
* bodem van de brandkorf moet zichtbaar zijn;
* de pellets moeten meteen in brand staan, en lijken wat te zweven;
* bescheiden vonkenregen (tientallen zichtbaar);
* geen zichtbare rook (anders te weinig zuurstoftoevoer);
* vlammenparij moet rustig zijn, en boven of in de brandkorf;
* de vlammen zijn wit in het centrum en geel aan de rand;
* roetontwikkeling (op het ruitje) is normaal maar gemakkelijk te verwijderen en pas na dagen stook storend voor een mooie kijk op het vuur;
* rookgastemperatuur (hier afgekort naar RT) tussen 100 en 200c.
Ergens las ik dat het rendement van de kachel af te lezen valt aan de RT: deze moet voldoende hoog zijn voor de trek (kachelalarm gaat bij mij af wanneer die onder de 90c komt) maar hoe lager hoe hoger het rendement. Dat is ook voor de hand liggend omdat warmte alleen via de rookgasuitlaat verloren kan gaan.
Mijn eerste afstelexperiment:
In de eco stand had ik een RT van 129c. Pellettoevoer in eco stond op 1.5. Na deze naar 1.1 terug gebracht te hebben zakte de RT naar 108c. De rookgasventilatorinstelling heb ik niet aangepast. Mijn indruk is dat de pelletinvoerreductie prima werkt: kleinere vlammenpartij, geen extra roet of vonkenregen, minder warmte, maar duidelijk minder pelletgebruik . De brandkorf lijkt ook iets gevulder omdat het vuur soms te zwak is om de aanvoer van pellets direct aan te kunnen.
Het laagste vermogen van mijn kachel is 2.4 kWh volgens de brochure, overeenkomend met 0.5 kg pellets per uur. Of ik dat met de nieuwe instelling haal moet ik nog vast stellen. En natuurlijk eventuele alarmsignalen afwachten
#4
Geplaatst op: 03 April 2017 - 07:40 AM
let er wel op als je de rookgassen te laag laat komen je condensatie in je schoorsteen krijgt, je moet dus zorgen dat het rookkanaal van goede kwaliteit is (isolatie) en je geen verkoeking krijgen omdat je stookkamer te koud wordt.
sommige merken hebben een bypass in de wisselaar om te zorgen dat als de temperatuur te laag wordt er iets rendement verloren gaat om de schoorsteen warm te houden en problemen te voorkomen.
#5
Geplaatst op: 03 July 2017 - 02:43 PM
ik ben van plan een pelletkachel aan te schaffen. Is het noodzakelijk om de schoorsteen bij de installatie te laten isoleren? Zo ja met welk materiaal kan dat het beste gebeuren?
De leverancier van de kachel vond het niet nodig, de schoorsteenveger wel.....ik woon in een jaren 30-huis.