In nederland wordt er subsidie gegeven op pelletkachels en hier zijn we uiteraard blij mee.
in het jaar 2016 (bijgewerkt tot oktober 2016) is er in totaal een kwart van de totale subsidie aagevraagd voor pelletkachels en is er
29.500.000 geclaimd.
De meerjarige regeling opent op 1 januari 2016 en loopt tot en met 31 december 2020 dit houd dus in dat de subsidie nog een paar jaartjes blijft bestaan.
waar moet de pelletkachel aan voldoen?
Voor welke pelletkachels geldt deze subsidie?
Een pelletkachel komt in aanmerking voor de Investeringssubsidie duurzame energie als deze:
- bestemd is voor de productie van warmte;
- automatisch wordt gestookt op houtpellets;
- een gesloten voorkant heeft; (dus glas is geen enkel probleem)
- voldoet aan de norm EN 14785;
- een vermogen van 5kW tot 500 kW heeft;
- voldoet aan de technische eisen gesteld in bijlage 2, 2a iii voor stof (PM), 2b ii voor gasvormige organische verbindingen (OGC of CxHy), 2c iii voor CO en 2d i voor NOx, van Verordening (EU) 2015/1185!
hoe werkt het?
Hoe werkt het?
- U koopt een apparaat dat in aanmerking komt voor deze subsidie.
- U dient vervolgens de aanvraag in, uiterlijk 3 maanden nadat u de koopovereenkomst heeft gesloten.
- U kunt geen voorschot krijgen.
- U heeft meer dan 1 apparaat aangeschaft en u wilt voor alle apparaten subsidie aanvragen? Dat mag. Maar u doet 1 subsidieaanvraag per apparaat.
- De beslissing krijgt u binnen 8 weken na uw aanvraag. De betaling volgt maximaal 1 week na de beslissing.
Voorwaarden voor particulieren
- U heeft het apparaat na 1 januari 2016 aangeschaft. Met de aanschafdatum bedoelen wij de datum waarop de koopoverkeenkomst is gesloten (Let op! Niet de datum van betaling).
- Binnen 3 maanden na het sluiten van de koopovereenkomst heeft u een subsidieaanvraag ingediend.
- U heeft de investering al gedaan voordat u een subsidieaanvraag doet. Dat betekent dat het apparaat bij aanvraag van de subsidie al is betaald, geïnstalleerd en in gebruik genomen.
- Het apparaat is nieuw aangeschaft, u heeft een bewijs van aanschaf en u heeft een betaalbewijs. Het is uw eigendom
- Het apparaat is in Nederland geïnstalleerd.
- U mag het apparaat niet binnen een jaar na de datum van de beslissing verwijderen.
Een voorbeeld...
Freek Jansen wil een zonneboiler op zijn zolder. De koopovereenkomst voor het apparaat is aangegaan op 15 januari 2016. Vanaf dit moment heeft Freek 3 maanden de tijd om subsidie aan te vragen, dus tot 15 april 2016. Binnen deze 3 maanden moet het apparaat zijn geïnstalleerd, in gebruik zijn genomen en zijn betaald. Dit moet hij aantonen bij de digitale subsidieaanvraag.
Tip: Maak goede afspraken met uw installateur. Na het overschrijden van de termijn van 3 maanden vervalt namelijk het recht op subsidie.
Aanvragen
U kunt een aanvraag indienen via mijn.rvo.nl. Hier heeft u een DigiD voor nodig. Heeft u die nog niet? Vraag deze aan.
Apparatenlijst en subsidiebedrag
Om een keuze te maken is een Apparatenlijst pelletkachels (pdf) opgesteld. De pelletkachels op de lijst zijn apparaten die in aanmerking komen voor subsidie. De lijst onderaan deze pagina. Deze lijst wordt continue aangevuld met nieuwe merken en types. Dit gebeurt na controle en goedkeuring van nieuw gemelde apparaten door de RVO.nl. Hierin staat ook het indicatief subsidiebedrag per apparaat.
Staat een apparaat niet op de apparatenlijst, terwijl die volgens de specificaties wel voldoet? Lees dan bij veel gestelde vragen wat u kunt doen.
De hoogte van het subsidiebedrag is afhankelijk van het soort apparaat en de energieprestatie. Voor een pelletkachel krijgt u € 50 per kW vermogen van de kachel, met een minimum van € 500.
Bij het berekenen van uw uiteindelijke subsidie baseren wij ons op apparaatgegevens die door fabrikanten aan ons zijn verstrekt. Mocht blijken dat fabrikantgegevens onjuistheden bevatten dan corrigeren wij de lijst en het apparaat subsidiebedrag. Dit kan van invloed zijn op de uiteindelijke hoogte van uw subsidie.
Let er wel op dat u zich houd aan het bouwbesluit voor het stoken op hout, dit houd dus in dat uw rookkanaal net zoals de houtkachel uitmond in de vrije zone boven het dak.