Parameters vanaf fabriek zijn niet optimaal
Vanuit de fabriek worden parameters in de software van de pelletkachel gezet. Deze parameters hebben tot doel om de pelletkachel goed en veilig te laten werken. Echter er zijn diverse soorten pellets op de markt, bovendien hebben de pellets per soort ook hun eigen kwaliteit. Deze kwaliteit kenmerkt zich onder andere door een hogere of juist lagere verbrandingswaarde. De verbrandingswaarde staat vermeld op de achterkant van de zak waarin de pellets zitten en varieert tussen de 4,2 en 5,7 Kw. Zoals hierboven beschreven gaat de fabrikant uit van 1 set parameters en kun je soms, via de optie cPELL (pellet toevoer) of cASP (luchttoevoer), in het menu de toevoer van de pellets en de lucht nog wel wat variëren. Dit is geheel onafhankelijk van de werking van het rookgaskanaal. De ene kachel staat in een chalet, de andere staat in een huis, waardoor de natuurlijke trek totaal anders is. De fabrieken zorgen ervoor dat de pelletkachels rijkelijk staan ingesteld zodat deze altijd goed functioneren, maar dit heeft als gevolg dat de pelletkachels altijd te veel pellets nemen.
Je begrijpt het al, dit is verre van ideaal.
Het kan beter
Na een periode van veel rekenen met de calorische waarden van pellets en de vermogens van kachels, heb ik een datasheet gemaakt dat mij inzicht heeft gegeven in de hoeveelheid pellets die een pelletkachel werkelijk nodig heeft. Om pellets optimaal te laten verbranden heb je ook een bepaalde hoeveelheid lucht nodig. Dit is natuurlijk in verhouding en noemen we de “Pellet Receptuur”. Te veel lucht zorgt ervoor dat er veel warmte via het rookgaskanaal naar buiten gaat, en te weinig pellets zorgt ervoor dat de kachel niet goed de opstartfase door komt [No-Acc]. Daarom zijn er per type pelletkachel (max vermogen) en per pellet soortelijk gewicht, tabellen gemaakt die de juiste hoeveelheid pellets en lucht aangeven.
Vermogen standen bij Nederlands klimaat
Vanaf de fabriek verloopt de stapgrootte van de vermogensstanden van een pelletkachel lineair, elke stap is gelijk. Nederland kent matig koud voor- en najaar en zelden nog extreem koude periodes in de winter. Daarom is de stapgrootte van de vermogensstanden 1-5 bij de parameters uit de E-Tool aanzienlijk anders. Deze heb ik namelijk regressief gemaakt. Dat wil zeggen: in de laagste vermogensstanden een kleine stap, en bij de hoogste vermogensstanden een grote stap, en uiteindelijk in stand 5 het maximale vermogen. Zodoende is de pelletkachel in het Nederlandse klimaat veel beter te regelen en heb je bij extreme kou toch het volle vermogen. Bovendien bespaar je veel pellets door de optimale verbranding.
De E-Tool
De E-Tool is gemaakt met behulp van Google Forms en Google Sheets als data houder. Per persoon en dus per kachel heb je eigen
parameterinstellingen die je zelf beheren kunt. Door de E-Tool te gebruiken heb je, voor jouw situatie, altijd de juiste instellingen, die passen bij de gebruikte pellets en specifiek zijn voor jouw pelletkachel. Heb je eenmaal de juiste percentages pellet vermindering en lucht vermeerdering gevonden, dan gelden deze percentages voor alle soorten pellets. In het E-Tool kan een ander soort pellets vrij eenvoudig geselecteerd worden. Je hoeft dan alleen nog, in het formulier, het soortelijk gewicht van de gebruikte pellets te selecteren en de reeds eerder gevonden percentages pellets vermindering en lucht vermeerdering in te vullen. Na het insturen worden de parameters voor jouw pelletkachel opnieuw aangemaakt en automatisch in het overzicht van jouw pelletkachel gezet. Zowel de instellingen als de handleiding worden regelmatig herzien. Bij het online openen van de E-tool of de handleiding heb je altijd de meest recente versie.
Aanvraag
Wil je ook gebruik maken van de E-Tool stuur mij dan via een Persoonlijk Bericht de waarde van PR06 en PR18 en beschrijf jouw rookgaskanaal. Je krijgt nadat ik jouq E-Tool gemaakt heb een link terug zodat je het E-tool kan gebruiken.
Mijn pellets stook ik in een 'MCZ-Deco' pelletkachel,
in een 'Artel compact 20kw autocleaning' met 500Ltr buffer PelletCV,
en in een 'Artel Julia Next' pelletkachel!
Tuning van Pelletverbruik en parameter instelling via een eigen E-form tool!