Ga naar inhoud


Regels Pelletkachel Veranda Grenzend Aan Woning


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
2 replies to this topic

#1 Gast_Karel_*

Gast_Karel_*
  • Guests

Geplaatst op: 20 September 2020 - 08:00 AM

Goedendag, wij wonen in een tussenwoning en onlangs hebben onze buren een veranda aan het huis gemaakt en daar een pelletkachel geplaatst.
De kachel staat tegen onze kant aan en de afvoer gaat door het (platte) dak van de veranda.
De afvoer bevindt zich slechts een cm of 10 van de erfafscheiding en steekt zo’n halve meter uit boven het dak van de veranda.
De huizen tellen nog 2 verdiepingen en hebben allemaal ramen die (schuin) boven de veranda zitten.
Als de buren de kachel aan hebben ruiken we dat voornamelijk boven. Dit ondanks dat de ramen dicht zijn. Het is geen fijne lucht om in te gaan slapen/leven.
Ik lees overal dat de afvoer door het dak moet, maar hoe zit dat met een uitbouw/veranda? Hij gaat dan wel door het dak van de veranda maar echt hoog is dat niet en zit bijna pal voor onze slaapkamers. En mag de afvoer zo dicht op de erfgrens worden geplaatst?
Het is gelukkig geen kachel die dagelijks brand maar met de herfst op komst zal dat wat wat vaker gaan gebeuren en is het toch vervelend om die geur in huis te hebben, ook al is het maar 1x per week.
Ik hoor graag of dit mag en of er oplossingen zijn om hier minder last van te hebben?

AAA ECO BV stickers

#2 Forum Admin

Forum Admin

    Administrator

  • Administrators
  • 727 Posts:

Geplaatst op: 21 September 2020 - 08:19 AM

Officieel moet de pelletkachel afvoer in de vrije zone zitten en aan de verdunningsfactoren voldoen.

 

Aan welke criteria moeten rookgasafvoeren van pelletkachels voldoen als deze uitmonden op dakvlakken?
Antwoord : Mits voldaan wordt aan de verdunningsfactor voor hout gestookte toestellen zijn alle in de bijlage getoonde varianten mogelijk.
Beknopte toelichting : Ook hiervoor verwijzen wij naar NEN 2757, hoofdstuk 8, paragraaf 8.4.2. Wij maakten een samenvatting van deze paragraaf met daarin alle mogelijke toepassingsgebieden (zie uitgebreide toelichting in de bijlage).
LET OP: In de berekening voor de verdunningsfactor voor houtgestookte toestellen (dus ook pellethaarden en –kachels) geldt dat bij de berekening van de verdunningsfactor een (forfaitaire) waarde van 15kW voor de belasting dient te worden aangehouden (zie NEN 2757, hoofdstuk 8, paragraaf 8.3). Deze verplichte rekenwaarde maakt het in de meeste van de getoonde gevallen vrijwel onmogelijk om binnen de kaders van de voorschriften te blijven.

wettelijke eisen:

 

Een geveluitmonding is niet toegestaan omdat de normering geen mogelijkheid biedt de verdunnings-factor te berekenen bij een gevelafvoer voor pellet-kachels (m.u.v. een ‘blinde muur’ waar zich geen enkele ventilatie openingen of ramen bevinden)

De afstand tot buren (erfgrens) is 1 meter, en tenminste 2 meter bij een loodrechte uitgang

Er mag geen enkele overlast naar buren zijn. Indien de buren last krijgen van rook, zullen steeds meer gemeenten een stookverbod opleggen

De uitgang moet bestand zijn tegen sterke tegenwind, welke door de installateur berekend moet worden

Het rookgaskanaal moet voldoen aan de veiligheidseisen, waaronder brandveiligheid. (Enkelwandige uitgangen naar buiten zijn ten strengste verboden!)
 

 


pelletkachel

#3 Gast_gast_*

Gast_gast_*
  • Guests

Geplaatst op: 21 September 2020 - 07:22 PM

als het binnen ruikt  de tuinslang in de pijp en opgelost. :)