Ga naar inhoud


Foto

Artel Boiler 20Ar - Juiste Manier Van Instellen / Stoken?

artel pelletcv

This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
No replies to this topic

#1 Caesar

Caesar

    beginner

  • Members
  • Pip
  • 1 Posts:

Geplaatst op: 26 November 2018 - 09:55 AM

Hallo samen,
 
Ik gebruik dit jaar voor het eerst een pelletkachel (nieuw huis gekocht waar deze in zat). Eerst maar eens wat informatie over onze installatie voor ik vragen ga stellen.
 
We hebben een Artel Boiler 20AR. Dit is een Pellet C.V. installatie. Deze is aangesloten op een warme buffer van 250 liter. Vanuit deze warme buffer word de vloerverwarming gevoed. De retouren uit de vloerverwarming loopt via een koude buffer van 1250 liter terug naar de warme buffer in. 
 
Het vloerverarmingsdeel dat ingeschakeld is op dit moment (badkamer kan ik los bijschakelen) betreft alleen de woonkamer, keuken en bijkeuken. Dat zal in totaal iets zijn van 85m2. 
 
Het huis heeft energielabel A. 
 
Ik gebruik NRW Pellets.
 
Optioneel kan ik een circuit inschakelen welke vanaf de warme buffer ook een aantal radiatoren voed. De retouren uit deze radiatoren lopen ook weer via de koude buffer terug naar de warme buffer. 
 
Waarom dit zo is gebouwd weet ik niet. Ik dacht altijd dat een huis maar 1 buffer heeft, al dan niet bestaande uit meerdere vaten. Maar deze vaten hebben in mijn optiek allemaal dezelfde temperatuur. Blijkbaar is dat bij ons niet zo gemaakt. 
 
Wat me opvalt is dat als ik het radiatoren circuit inschakel, de vaten binnen enige tijd exact gelijk gaan lopen qua temperatuur. Dit (mijn redenatie) zal dan komen doordat de radiatoren eigenlijk hoog calorische radiatoren zijn, dus geschikt voor hogere temperaturen. Die krijgen de 50 graden die erdoor loopt niet snel genoeg afgegeven waardoor de retour dan dus nog altijd teveel energie bevat en dus de 1250 liter koude buffer begint te verwarmen. Ik weet niet of dit juist is. 
 
Ik weet nog niet hoe ik dit systeem juist moet inzetten. Daarom dat ik een aantal vragen wil stellen in de hoop dat jullie me verder kunnen helpen.
 
1) Als ik nu stook laat ik het radiatoren circuit uit staan. Vervolgens verstook ik ongeveer 1 zak (15Kg) per dag. Dan moet ik met de huidige temperaturen (+/- 4 graden buiten) een uur of 8 stoken wil ik het binnen van 18 graden naar 20 graden krijgen.
 
Bijvoorbeeld vandaag: ik ben begonnen met stoken om 10:00. Toen was de woonkamer 18 graden, de vloer koud. Warme buffer was 33 graden, koude 20. De warme buffer is nu (12:42) ongeveer 57 graden en de koude 21. De vloer begint een voorzichtig aan lauw te worden. Woonkamer nog altijd 18 graden. 
 
Wat is de juiste manier van stoken? Moet ik beide buffers gelijk laten lopen en dus een grote buffer van 1500 liter maken. Vervolgens die iedere dag bijhouden? Het punt lijkt mij nu dat ik altijd eerst de hele vloer moet warm stoken, iedere dag opnieuw en daarna pas warmte begin te krijgen. 
 
2) Ik heb iedere dag als ik de ketel even bekijk, een laagje zwarte koek onderin de branderbak liggen, dat moet ik er uit kloppen, want soms wil hij daardoor niet starten omdat er geen ontbranden plaatsvindt. Voor mijn gevoel zit er iets niet goed bij de instellingen. Ook zie ik altijd witte rook uit de pijp komen buiten.Dat zou toch alleen in het begin moeten zijn bij opstarten?
 
Want in mijn kantoorruimte heb ik een italfouco staan die dat niet heeft. als ik die warm stook zie ik de eerste 10 minuten wat witte rook, daarna geen rook meer alleen maar 'warmte' uit de pijp en daar is niks te zien van aanslag of koek in de brander. 
 
Ik hoop dat jullie me wat verder kunnen helpen.
 

 


Hosting en Seo door
scheiding