Ga naar inhoud


Foto

Artel 20Kw Is De Kwijt Weg.

artel 20kw logic board pro

  • Please log in to reply
11 replies to this topic

#1 BokkiAndijk

BokkiAndijk

    beginner

  • Members
  • Pip
  • 8 Posts:

Geplaatst op: 24 november 2018 - 08:23

Mijn Artel is de laatste tijd volledig de weg kwijt. Hij draait op zich prima tot hij een kwartiertje of zo in de ECO power 1 stand draaid. Dan gaat het plots mis met de pellet toevoer en draaid het wormwiel elke stap een maximale hoeveelheid pellets richting de branderbak. Je hoort het verschil met de pulsen die hij hoort te geven heel goed. Norrmaal gesproken zou het wormwiel bijvoorbeeld met stapjes van een halve seconde moeten draaien maar zomaar opeens word dit verhoogd naar 3 seconden. Ik heb dit niet gemeten maar dit even ter indicatie. Gevolg is dat hij de branderbak veel te vol gooit en de vlammen veel te hoog worden en hij enorm gaat roken. Ikzelf verwacht dat de printplaat vervangen moet worden maar als ik die bestel, monteer en het blijkt toch iets anders te zijn, dan is dat zonde van het geld. Zou het bijvoorbeeld aan de pelletgear motor of het bedieningspaneeltje met 5 knopjes en het display kunnen liggen?

Pelletkachels.nl Dielle pelletkachel Euron kachels

#2 maritime

maritime

    volwaardig lid

  • Members
  • Pip Pip
  • 14 Posts:

Geplaatst op: 24 november 2018 - 11:40

Je kunt een harde resset geven door hem uit te zetten en de stekker eruit te trekken een minuut lang. Daarna weer opstarten, dan laat de programma weer opnieuw op.

Als dit niet helpt is er nog een mogelijkheid om door de leverancier de programma opnieuw erin laten schieten.



#3 BokkiAndijk

BokkiAndijk

    beginner

  • Members
  • Pip
  • 8 Posts:

Geplaatst op: 26 november 2018 - 08:33

Update,
Ik heb de rookgas ventilator uit elkaar gehaald en de vinnen en het slakkenhuis schoongemaakt. Verder heb ik echt alles wat uit elkaar kon uit elkaar gehaald en goed schoongemaakt. Alle gaatjes in het branderbakje heb ik schoongemaakt met kleine schroefjes. Alle parameter waardes in het service menu heb ik weer op de standaard waardes gezet en nu brand hij in mijn ogen prima. Kleine tip voor mensen die een overlopende branderbak krijgen, je moet "omdenken", je zou zeggen dat hij teveel pellts voed maar 99 van de 100 keer is het niet teveel pellets maar te weinig lucht. Dit bleek bij mij ook het geval. Ik hoop dat iemand iets aan deze tip zal hebben. :)

#4 BokkiAndijk

BokkiAndijk

    beginner

  • Members
  • Pip
  • 8 Posts:

Geplaatst op: 04 december 2018 - 08:20

Mijn kachel geeft de sommige stappen van het wormwiel vrij veel pellets en een paar stappen verder geen enkele pellet. Is dit normaal? Gezien het een wormwiel is lijkt het mij normaal dat hij niet elke stap evenveel pellets voert maar hij zou toch wel elke stap wat pellets moeten voeren?

#5 Pelletkachelheerenveen

Pelletkachelheerenveen

    groot gebruiker

  • Members
  • Pip Pip Pip
  • 303 Posts:

Geplaatst op: 05 december 2018 - 08:38

Dit is normaal het draaien van het wormwiel kan vrij kort zijn waardoor er net geen pellets vallen die komen bij de volgende cyclus ook mee.



#6 BokkiAndijk

BokkiAndijk

    beginner

  • Members
  • Pip
  • 8 Posts:

Geplaatst op: 05 december 2018 - 08:50

Oke, dat begrijp ik dan. Maar het lijkt mij niet goed dat het ene moment de vlammen in het branderbakje slechts enkele centimeters hoog zijn en een minuut later weer de gehele brandkamer vullen. Ik vermoed toch dat de cyclussen niet gelijk zijn. Ook vind ik het vreemd dat de instelling 05/A9 pr06 op 0,3 seconden moet staan terwijl die standaard op 1,3 seconden zou moeten staan. Een nieuwe printplaat kost ongeveer 150,- en dat zou geen enkel probleem zijn als ik zeker zou weten dat dit het probleem zou verhelpen.

#7 Pelletkachelheerenveen

Pelletkachelheerenveen

    groot gebruiker

  • Members
  • Pip Pip Pip
  • 303 Posts:

Geplaatst op: 05 december 2018 - 09:44

Waarschijnlijk draait het wormwiel nog steeds ongelijkmatig maar om her verschil 0,3 sec en 1,3 sec te meten wordt lastig, Als de kachel naar behoren verwarmt zou ik mij er niet druk om maken.



#8 JeroenSt

JeroenSt

    volwaardig lid

  • Members
  • Pip Pip
  • 23 Posts:

Geplaatst op: 05 december 2018 - 03:10

Zou het kunnen zijn dat de rookgas temperatuur te laag wordt waardoor de kachel om te voorkomen dat het vuur uitgaat extra pellets gaat toevoeren om zo het vuur weer op te stoken en de rookgastemperatuur te doen stijgen of valt een kachel bij een te lage rookgastemperatuur in storing?



#9 maritime

maritime

    volwaardig lid

  • Members
  • Pip Pip
  • 14 Posts:

Geplaatst op: 06 december 2018 - 12:54

De kachel valt in storing wanneer de rookgas temperatuur te laag wordt waarop deze is ingesteld. Deze kan je zelf instellen.

Het is normaal dat de vlammen even wegzakt en weer opkomt. Dat heeft met de aanvoer van de pellets te maken deze in nooit gelijk bij elke puls.

 

Ik heb zelf een Artlel 24-kw cv met buffervat. De pellets soort is ook belangrijk. Ik had laatst pellets van Ikea gebruikt maar was er niet tevreden mee.

De pelletkachel versmeerde snel en heeft lage warmte capaciteit waardoor ik de aanvoer moest verhogen met gevolg veel pellets verbruik en veel asvorming.

Gebruik nu weer power pellets deze heeft minder pellets verbruik en de kachel blijft redelijk schoon.



#10 BokkiAndijk

BokkiAndijk

    beginner

  • Members
  • Pip
  • 8 Posts:

Geplaatst op: 06 december 2018 - 05:48

Ik heb de rookgas temperatuursensor iets verder in het slakkenhuis van de ventilator geduwd. Gezien de standaard instelling van de pellet toevoer in de ECO stand ruim 4 keer zo hoog is als de ingestelde waarde van mijn kachel, leek het mij een heel goed punt waar JeroenST mee kwam. Ik dacht dat mijn kachel misschien in de stand is blijven hangen waarin hij meer pellets geeft om te voorkomen dat hij uitvalt. Ik gebruik Clima pellets van de Praxis en die bevallen mij erg goed.

#11 BokkiAndijk

BokkiAndijk

    beginner

  • Members
  • Pip
  • 8 Posts:

Geplaatst op: 07 december 2018 - 10:25

Als de draadjes van de rookgas temperatuur sensor verkeertom aangesloten zouden zijn, kan het dan zijn dat hij daarom 4 keer de ingestelde hoeveelheid pellets voed? Ik probeer elke mogelijkheid die deze storing kan veroorzaken uit te sluiten.

#12 BokkiAndijk

BokkiAndijk

    beginner

  • Members
  • Pip
  • 8 Posts:

Geplaatst op: Gisteren , 07:31

Zojuist toen de kachel weer eens veel teveel pellets gaf, trok ik het slangetje van de druksensor af en dat maakte geen enkel verschil. Hij bleef de volgens mij maximale hoeveelheid pellets voeden. Kan dit iets met het probleem te maken hebben?