Ga naar inhoud


Exscheiding
Foto

De Pelletkachel Het Comfort En De Besparing

pelletkachel besparing comfort pelletketel ervaring

This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
3 replies to this topic

#1 Thijs

Thijs

  beginner

 • Members
 • Pip
 • 5 Posts:

Geplaatst op: 15 January 2018 - 11:08 AM

Twee jaar geleden een huis uit 1955 gekocht met weinig isolatie. Wel overal dubbel glas maar daar houd het dan ook een beetje mee op. Met een buitentemperatuur van rond het vriespunt werd er 22 m3 gas per dag verstookt 13 euro per dag :o

​Eerst op zoek geweest naar een houtkachel maar omdat ik zeevarend ben en ik wil dat mijn vriendin de kachel ook iedere dag gebruikt bij een pelletkachel uitgekomen. Omdat ons budget tegen die tijd niet zo groot was een betaalbare 12 KW kachel gekocht voor in de woonkamer (een Mondena Cube als ik de naam zo mag noemen) 

 

Instalatie van de kachel zelf verzorgd. Omdat ik het leuk vind alles zelf te doen. Alles goed gegaan maar helaas een gat in de houten vloer gebrand omdat ik de pootjes niet had uitgedraaid. Beetje lompe actie maar van de verzekering nieuwe planken en schuren schilderen van de gehele vloer vergoed gekregen om kleurverschillen te voorkomen. (erg nette service) vervolgens 3 planken vernieuwd en het geld voor het verven/schuren is de kachel betaald hihi. leuke meevaller

 

Wat een heerlijke ervaring is de kachel. de computer heeft het gebruiksgemak van een commodore 64.... maar als je het eenmaal doorhebt is het prima te doen met de handleiding ernaast.

​Kachel start automatisch op om 7 uur en houd de kamer dan warm tot 23:00 savonds. Als ik voor langere tijd het huis uitga gaat de kachel uit. En wordt hij weer aangezet bij thuiskomst. Verbruik per dag 1 zak nrw pellets a 4 euro per zak van 15 kg :)

 

Je leest veel verhalen van mensen met een minimale besparing maar onze ervaring is dat als je je stookgedrag veranderd en het niet erg vind dat je slaapkamer 15 graden is. je een groot bedrag kunt besparen. 

​Voor de echt koude winter dagen heb ik een biodom kachel gekocht voor 3200 waar een subsidie opzat van 3200. Kon het niet geloven maar 2 weken later werd de kachel voor de deur afgeleverd.  Een hele uitdaging om een apparaat van 300 kg in de kelder te plaatsen maar uiteindelijk goed gelukt.

​Omdat ik (nu nog niet) geen zin heb een buffervat te plaatsen de kachel parallel aan gesloten op het bestaande cv netwerk. Dit als test om te kijken hoe betrouwbaar de ketel werkt. Bevalt dit kunnen we later een buffervat aankopen en de gasaansluiting afsluiten... maar momenteel wordt het warmwater nog door een hr cv gemaakt.. en dat is voor nu prima voor twee personen zo'n 20 m3 per maand inc koken.

 

Cv pelletketel via een wifi aan uit thermostaat geschakeld zodat we deze op afstand kunnen bedienen. Deze is geplaatst op de bovenverdieping omdat de pelletkachel in de woonkamer voor de warmte daar zorgt. (heb nog een radiator van 4 kw laten staan als back up zou de pelletkachel storing hebben)

 

Wat mis ik? er zijn tot nu toe maar heel weinig pelletkachels die op afstand bestuurbaar zijn. een moderne kachel met variabele parameters die je in een app gebruiksvriendelijk kunt bijstellen. Als ik sochtends ga douchen kan ik tegen m'n auto zeggen de kachel aan te zetten. maar als ik in de winter naar huis rij is het onmogelijk de pelletkachel aan te zetten om in een lekker warm huisje thuis te komen. (met de cv ketel kan dit nu wel maar toch) de pelletkachel is zo goed geworden met een hoog rendement maar in mijn ogen kan het bedieningsgemak nog zo veel beter.

​Het om de dag schoonmaken en het dagelijks bijvullen van de kachel vind ik leuk. Bespaar zoveel geld en het gezellige vlammetje in de woonkamer maakt het ;t meer dan waard.

​Doordat de zakken pre paid zijn nooit meer verrassingen en met genoeg zonnenpanelen op ons dak betalen we momenteel alleen nog aansluitkosten en een beetje gas.

 

Bij mij is de kachel dus hoofdverwarming geworden. In de twee jaar tijd een keer een storing gehad. De uitlaatgassenventilator registreerde niet genoeg toeren meer. Deze is onder garantie vervangen door de verdeler.

 

Op pellets stoken is heerlijk het zal niet lang duren voordat de hele gas cv installatie eruit gaat. :D de besparing per maand voor ons hoog. en het comfort is alleen maar toegenomen.

 

snap dat het voor sommige mensen te veel werk werk is om de kachel als hoofd verwarming te gebruiken. maar voor ons is het de oplossing en toch wel een bijdrage aan een beter milieu!

​Vrolijke groet van een tevreden pellet stoker
 #2 Bjorn

Bjorn

  beginner

 • Members
 • Pip
 • 8 Posts:

Geplaatst op: 02 October 2018 - 09:07 AM

Hallo Thijs,

 

ik bestuur mijn pellet ketel wel vanaf afstand. Als je de mogelijkheid hebt om een externe thermostaat aan te sluiten kun je die (als je een slimme neemt) gewoon van afstand besturen.#3 pelletkachelhome

pelletkachelhome

  volwaardig lid

 • Members
 • Pip Pip
 • 24 Posts:

Geplaatst op: 02 October 2018 - 11:41 AM

Hallo Thijs,

Het merk MCZ heeft een fors aantal modellen voorzien van maestro bediening.

Deze kachels bedien je met een app.

Dit werkt voortreffelijk en alle functies zijn op afstand te bedienen.

Onze ervaringen zijn zeer goed.#4 JeanD

JeanD

  groot gebruiker

 • Members
 • Pip Pip Pip
 • 42 Posts:

Geplaatst op: 28 November 2018 - 01:58 PM

Hoi Thijs, dank voor de interessante bijdrage. Mijn ervaringen zijn grotendeels hetzelfde. We verbruiken 12m3 gas aan warm water per mnd met z'n 2en, met een WTW. Jouw 20m3 verbruik, inclusief koken, zou dan inhouden dat mijn WTW slecht werkt.