Het besluit van het kabinet mbt de regel voor het afbouwen van de salderingsregeling wordt niet doorgezet.
Komende jaren is de saldering nog gewoon blijvend mogelijk!
Wat is de saldering regeling?
De salderingsregel voor zonnepanelen is een regeling die het financieel aantrekkelijker maakt voor huishoudens en kleine bedrijven in Nederland om te investeren in zonnepanelen. Deze regel maakt het mogelijk om de stroom die je met je zonnepanelen opwekt en teruglevert aan het net, weg te strepen tegen de stroom die je van het net afneemt. Met andere woorden: voor elke kWh (kilowattuur) elektriciteit die je aan het net levert, mag je een kWh afnemen zonder daarvoor te betalen.
Hoe werkt de salderingsregel precies?
Opwekken van elektriciteit: Wanneer je zonnepanelen meer elektriciteit opwekken dan je op dat moment verbruikt, wordt de overtollige stroom teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.
Salderen: Op je energierekening wordt de hoeveelheid energie die je hebt teruggeleverd verrekend met de energie die je hebt afgenomen van het net. Als je bijvoorbeeld 3.000 kWh hebt verbruikt en 2.500 kWh hebt teruggeleverd, dan betaal je alleen voor het netto verbruik van 500 kWh.
Terugleververgoeding: Als je meer elektriciteit teruglevert dan je van het net hebt afgenomen, ontvang je voor het overschot een terugleververgoeding van je energieleverancier. Deze vergoeding per kWh is vaak lager dan de prijs die je betaalt voor de afname van elektriciteit.
Toekomst van de salderingsregel:
De salderingsregel is in Nederland onderwerp van politieke discussie geweest, waarbij er plannen zijn geweest om deze regeling af te bouwen. Het idee was om de regeling vanaf 2023 geleidelijk af te schaffen, waarbij het voordeel van salderen elk jaar iets minder wordt tot het volledig verdwenen is in 2031. Dit zou betekenen dat huishoudens en bedrijven vanaf dat moment alleen nog een terugleververgoeding krijgen voor de stroom die ze terugleveren aan het net, wat de terugverdientijd van zonnepanelen kan verlengen.
Echter, de exacte details over de afbouw en de huidige status kunnen veranderen, afhankelijk van politieke besluitvorming en nieuwe regelgeving. Het is daarom raadzaam om de meest actuele informatie te raadplegen bij de Rijksoverheid of je energieleverancier voor de laatste stand van zaken omtrent de salderingsregel.