Ga naar inhoud


Foto

Geveldoorvoer Aan Laten Passen?


11 replies to this topic

#1 Jeroen

Jeroen

  beginner

 • Members
 • Pip
 • 6 Posts:

Geplaatst op: 29 August 2022 - 08:09 PM

Ik heb nu een jaar of 8 a 9 een pelletkachel en die is aangesloten op een geveldoorvoer die binnenshuis 2 meter omhoog gaat.

Was toen heel normaal. En werkt hier ook perfect. Kachel en afvoer worden natuurlijk wel ieder jaar goed schoongemaakt.

 

Toendertijd zijn volgens mij bijna alle pelletkachels op deze manier geinstalleerd, of erger nog met een rechte pijp door de muur.

 

Op dit forum moeten er volgens mij ook nog steeds veel leden zijn met zo'n doorvoer. En bij velen zal dat ook gewoon naar tevredenheid werken.

 

Nu vraag ik mezelf af nu de wetgeving hierover veranderd/verduidelijkt is hoeveel mensen hier alsnog hun rookkanaal aan hebben laten passen,

of dat alsnog van plan zijn. Of juist niet omdat het gewoon goed werkt.

 

 #2 Gast_Gast _*

Gast_Gast _*
 • Guests

Geplaatst op: 30 August 2022 - 10:16 PM

met stroom werkt alles goed. als iiets gebeurt van verzekering geen duppie#3 Jeroen

Jeroen

  beginner

 • Members
 • Pip
 • 6 Posts:

Geplaatst op: 31 August 2022 - 08:33 AM

met stroom werkt alles goed. als iiets gebeurt van verzekering geen duppie

Ja oke, dat is een ander verhaal. Nou vliegt echt niet zomaar je huis in de fik als de stroom uitvalt, maar dat is een ander verhaal.  Maar hoeveel mensen (hier) hebben nu daadwerkelijk hun rookkanaal aan laten passen puur omdat de wetgeving is veranderd? #4 Adeo

Adeo

  groot gebruiker

 • Members
 • Pip Pip Pip
 • 105 Posts:

Geplaatst op: 31 August 2022 - 05:19 PM

Zo denkt de brandweer over dit onderwerp.

https://www.brandwee.../pelletkachels/

 #5 Jeroen

Jeroen

  beginner

 • Members
 • Pip
 • 6 Posts:

Geplaatst op: 31 August 2022 - 07:43 PM

Ik ken de regelgeving, weet ook hoe de brandweer erover denkt. Ik ben alleen benieuwd of en hoeveel mensen daadwerkelijk hierdoor hun rookkanaal aan hebben laten passen.

Gezien de reacties blijkbaar hier op het forum niemand. (Of ze durven het niet toe te geven)#6 Gast_Gast _*

Gast_Gast _*
 • Guests

Geplaatst op: 31 August 2022 - 10:02 PM

snap het nut niet van dit soort vragen.

als iedereen in de ravijn springt  spring je dan ook ?#7 Jeroen

Jeroen

  beginner

 • Members
 • Pip
 • 6 Posts:

Geplaatst op: 01 September 2022 - 09:35 AM

Nou, ik denk dat mijn vraag meer nut heeft dan jouw opmerking. Ik ben gewoon benieuwd hoeveel mensen er uiteindelijk toch voor gekozen hebben om het rookkanaal aan te passen.

Is gewoon een normale vraag op een pelletkachel forum lijkt me.

 

Maar alles wat je zegt over een rookkanaal wat niet boven de nok gaat is zwaar verboden op ieder forum tegenwoordig blijkbaar. Voor 2018 was het doodnormaal en werkte het meestal gewoon goed. Door een kleine groep gebruikers zonder gezond verstand is dit negatief in het nieuws gekomen en dus veranderd. 

 

En eerlijk gezegd zie ik niet wat er fout kan gaan met een goed ingestelde/onderhouden pelletkachel waarvan de rookgasafvoer 2 meter omhoog door de muur gaat.

Tenminste, niet iets waarvoor de verzekering nodig is. 

 

 

 

 

 

 #8 Adeo

Adeo

  groot gebruiker

 • Members
 • Pip Pip Pip
 • 105 Posts:

Geplaatst op: 01 September 2022 - 04:54 PM

Ik heb mijn rookkanaal niet laten aanpassen vanwege de wetgeving.

Stook al jaren hout en weet gewoon hoe de schoorsteen eruit moet zien en die komt toevallig overeen met de wetgeving en zoals de brandweer hem graag ziet.

Daarnaast zit ik ook op een ander forum waar regelmatig meldingen voorbij komen waar o.a. de pelletkachel op een andere manier is aangesloten en problemen krijgen.#9 Magyar Yella

Magyar Yella

  beginner

 • Members
 • Pip
 • 9 Posts:

Geplaatst op: 10 February 2024 - 10:01 AM

Ja oke, dat is een ander verhaal. Nou vliegt echt niet zomaar je huis in de fik als de stroom uitvalt, maar dat is een ander verhaal.  Maar hoeveel mensen (hier) hebben nu daadwerkelijk hun rookkanaal aan laten passen puur omdat de wetgeving is veranderd? 

Niks veranderd. onze kachel staat ook net 2 jaar. Maar gewoon op 3 meter een doorvoer door de gevel boven het dak van de garage. Werkt verder prima. Je ruikt amper iets. Dus geen klagende buren. De houtkachels van de buren produceren veel meer reuk. Voor zover ik weet is een geveldoorvoer nog toegestaan. Mits niemand er last van heeft. #10 Gast_Gast _*

Gast_Gast _*
 • Guests

Geplaatst op: 11 February 2024 - 09:55 PM

Voor zover ik weet is een geveldoorvoer nog toegestaan. Mits niemand er last van heeft.

 

waar haal je die info ?

geveldoorvoer is nooit toegestaan enkel gesloten gaskachels#11 GermWentink

GermWentink

  Moderator

 • Members
 • Pip Pip Pip
 • 407 Posts:
 • LocationWenum Wiesel

Geplaatst op: 12 February 2024 - 09:46 AM

Op de website van het Stokertje staat onderstaande tekst. Natuurlijk moet je alles zelf weten, maar als je deskundig advies in de wind slaat ben je niet verstandig bezig!

 

Deze tekst is te bekijken op: https://www.stokertj...hel-regelgeving en eigendom van ´t Stokertje lees ook de https://www.stokertje.nl/disclaimer
 
Het bouwbesluit in Nederland vereist bij pelletkachels een rookkanaal dat ten minste boven de dakrand uitsteekt. Het is een misverstand dat pellethaarden (ondanks dat dit soms in een buitenlandse handleiding vermeld wordt) in Nederland mogen worden geplaatst middels een uitmonding direct door de gevel. Pelletkachels vallen onder dezelfde regelgeving als houtkachels omdat pellets gemaakt zijn van (afval)hout. Als een pelletkachel  met een pijp rechtstreeks door de muur geinstalleerd wordt geeft dit allereerst omgevingsproblemen, maar ook praktische problemen in de vorm van overdruk situaties. Hierdoor kan ernstige roetvorming op de gevel ontstaan, maar ook in de woning binnenshuis. Dit komt omdat er sprake is van een geforceerde druk situatie in de haard.Om gevaarlijke situaties te voorkomen geven wij u hieronder meer informatie. Een kachel kan alleen goed & veilig functioneren als de hele infrastructuur (kachel én rookkanaal) klopt en op elkaar afgestemd is. Net zoals bij een houtkachel is het uitmondingsgebied van een pelletkachel erg belangrijk om risico's en overlast te voorkomen. 
 
Kijk uit voor beunhazerij met pelletkachels
 
Wat zijn de gevolgen als je de pelletkachel uit laat monden op de gevel? De gevel kan ter plaatse van de uitmonding roetzwart worden. Pelletkachels worden in veel gevallen aangestuurd met een thermostaat, die in- en uitschakelmomenten kent. Ten tijde van de inschakelmomenten komt –ondanks een relatief schone verbranding tijdens gebruik- veel roet vrij.  Als je met een hout- of pelletkachel niet boven de nok van het dak uitmondt dien je rekening te houden met een bepaalde tegendruk van 25 Pa. Dit komt voor in situaties waarbij de wind bijvoorbeeld hard op de geveluitvoer blaast. Ook bij een pelletkachel met een rookgasventilator kan de situatie voorkomen dat de tegendruk zo hoog is dat er rook kan terugkomen in de woonruimte. Bij een te hoge tegendruk zal de pelletkachel zich wel direct uitschakelen, maar dit gebeurt pas nadat er al sprake is van enige rookoverlast. Als er een dag is met sterke wind op de verkeerde kant, kan het dus voorkomen dat de pelletkachel slecht functioneert of niet gebruikt kan worden (en wat als je dan net niet thuis bent?). Ook als de stroom uitvalt kan er een probleem ontstaan met een pelletkachel als deze niet aangesloten is op een goed werkend rookkanaal. De ventilatoren die zorgen voor de afvoer van rookgassen functioneren dan namelijk niet meer. Bij voldoende trek in het rookkanaal is dat geen probleem, maar bij een geveldoorvoer zal dit wél tot problemen kunnen leiden.

 

 


ezgifcom-gif-maker.gif

Mijn pellets stook ik in een 'MCZ-Deco' pelletkachel,
in een 'Artel compact 20kw autocleaning'  met 500Ltr buffer PelletCV,

en in een 'Artel Julia Next' pelletkachel! 

Tuning van Pelletverbruik en parameter instelling via een eigen E-form tool!

 


#12 Gast_Gast _*

Gast_Gast _*
 • Guests

Geplaatst op: 12 February 2024 - 10:37 AM

geveldoorvoer alleen veilig bij gesloten pelletkachels met concentrische afvoer

 

https://www.bluesoli...l-door-de-gevel

 

Reageer op dit onderwerp  


Hosting en Seo door
scheiding