Ga naar inhoud


Foto

Biodom H20 Pelletkachel Cv


1 reply to this topic

#1 biertje1985

biertje1985

  beginner

 • Members
 • Pip
 • 3 Posts:

Geplaatst op: 04 November 2021 - 08:55 AM

Beste, Forumleden 

 

Als ik op het forum zoek dan vindt ik helemaal niks van Biodom, vreemd want ik heb inmiddels al 2 en een half jaar een Biodom H20 staan als primaire verwarming + warmwater.

Ze verkopen ook diverse modellen pelletketels, dat is eigenlijk ook hun markt. Echter de Biodom H20 heeft dus een ruitje en geeft wat stralingswarmte af,

daarnaast een wat prettiger uiterlijk dan de meeste pelletketels.

 

Na 2 jaar gebruik zijn we best tevreden over de Pelletkachel CV, 1x is de printplaat stuk gegaan (Kat had over de kachel gespuugd en dat was op de print gelopen {BAH})

Ook heb ik een gat in de branderbak gehad na +- 4000kg pellets te hebben verstookt.

 

Zoals ik al aangaf is dit eigenlijk een gemodificeerde pelletketel, het nadeel is dat het ruitje snel zwart wordt ongeacht de pellets die je gebruikt, dit komt niet door een slechte verbranding maar door de airflow, het is voornamelijk as wat aan het ruitje zit en geen roet, het is dan ook zeer gemakkelijk te verwijderen met de dagelijkse asstofzuiger ronde.

 

Het reservoir gaan 45kg pellets in, wij gooien er eigenlijk dagelijks een zakje in en dat voorziet in de behoefte, wanneer het zeer koud is dan stoken we 1.5 zak per dag, dan vullen om de dag 1 of 2 zakken. geen gedoe. 

 

Als we de pelletkachel 4-5 dagen niet reinigen dan gaat deze in storing, echter gebeurt dat eigenlijk nooit omdat de asstofzuiger (Karcher AD4 premium) in het kastje naast de pelletketel/kachel staat.

 

Het afstellen van de kachel daar doen we niet aan. Het voordeel van Biodom is dat deze een BIOLOGIC regeling heeft, lang verhaal maar die regelt uiteindelijk middels sensoren 

alles zelf, ongeacht de pelletkwaliteit, want dit ding vreet eigenlijk alle pellets wel goed. Echter bij kwaliteitspellets heb je natuurlijk minder as. Wel haal ik jaarlijks de ketel uit elkaar 

en dan reinig ik met name de rookafvoerventilator.

 

Tot nu toe zeer tevreden over deze pelletkachel/ketel. Ik kan me totaal niet vinden in alle verhalen over afstellingen ect. 

Het nadeel van Biodom is dat ze steeds aanpassingen doen aan het model van de H20. Die van ons ziet er heel anders uit dan het model wat nu te koop is.

Ook kijg ik nooit duidelijk hoeveel vermogen de ketel levert want dit verschilt ook per H20 model. Ik heb begrepen dat onze softwareversie op de print nu op stand 5 25Kw genereert waarvan 4kw luchtzijdig.

 

 

 

 AAA ECO BV stickers

#2 GermWentink

GermWentink

  Moderator

 • Members
 • Pip Pip Pip
 • 224 Posts:
 • LocationWenum Wiesel

Geplaatst op: 08 November 2021 - 10:50 PM

Bij de zoektocht naar een pellet CV ketel heb ik destijds ook naar de Biodom gekeken. Maar omdat de ketel in de bijkeuken staat hoefde deze geen decoratieve waarde te hebben. Ik koos voor de Artel 20kw compact met automatische asreiniger. De Biodom blijkt ook een goede ketel te zijn die niet al te kieskeurig is met de verbranding en het pellet/luchtrecept. De aanslag op het ruitje is bij de meeste pelletkachels / CV normaal en bestaat dan uit licht grijze stof. In de praktijk komt de meeste aanslag op de ruit en in de verbrandingsruimte bij het starten en stoppen van de verbranding. Het is voor het schoner hoiuden van de ruitverstandig om de kachel langduriger op laagvermogen te laten branden dan kort en heftig op hoog vermogen. Maar ik denk dat je daar zelf ook wel achter bent. Je stelling dat de ketel 4kw luchtzijdig geeft impliceert dat er c.a. 16kw waterzijdig overblijft. Dit moet voldoende zijn voor een gemiddelde woning met vloerverwarming / radiatoren en warmwater voorziening / buffervat. Hoewel je aangeeft dat alles via sensoren gaat ben ik toch wel benieuwd of iets kunt regelen aan de verhouding pellets en lucht en op basis waarvan de ketel start en stopt en hoe de installatie is ingericht.


ezgifcom-gif-maker.gif

Mijn pellets stook ik in een 'MCZ-Deco' pelletkachel,
in een 'Artel compact 20kw autocleaning'  met 500Ltr buffer PelletCV,

en in een 'Artel Julia Next' pelletkachel! 

Tuning van Pelletverbruik en parameter instelling via een eigen E-form tool!

 
Reageer op dit onderwerp