Ga naar inhoud


Foto
- - - - -

Welke Kachel Moeten We Kiezen?!

pellet kachel

This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
1 reply to this topic

#1 kachelfreak

kachelfreak

    beginner

  • Members
  • Pip
  • 1 Posts:

Geplaatst op: 28 November 2018 - 11:06 AM

Geachte Kachel fanaten (zelf hier eentje in wording...), 

 

Welke ervaren amateur en/of professional wil en kan ons hier helpen bij het maken van de juiste kachel keuzes?

 

Moeten we voor een gaskachel, houtkachel of een pellet kachel gaan?

 

Dit zijn onze bevindingen en overwegingen (zie ook situatiefoto's):

 

Vermogen?

Tegen dit muurtje (zie foto) in onze uitbouw zouden we een kachel willen plaatsen. Omdat het gezellig is, maar vooral ook omdat de grote glazen deuren van de uitbouw erg veel kou afgeven aan het huis, en dit willen we compenseren. In het huis hebben we enkel vloerverwarming... De uitbouw heeft 3 grote openingen naar het rest van het huis, echter hier hoeven we niet perse te genieten van de warmte vanaf de kachel. Primair dus in de uitbouw. Volstaat 6kw vermogen binnen deze context (uitbouw = 70m3)? Of is het toch echt veel handiger om uit te wijken naar een kachel met vermogen 10kw bijvoorbeeld?

 

Bijgevoegd bestand  muurtje_afmetingen.jpeg   70.83K   5 Aantal downloads

 

 

Plaatsing / materiaal?

Daarnaast zouden we de kachel precies op het plekje willen zetten (of boven hangen?) waar de tapijten niet liggen (vloeroppervlak van 86x86cm). De ondergrond is betonstuc (materiaal Verbau). Is dit voldoende ruimte voor een hete kachel? Kunnen we dit neerzetten hier ondanks de tapijten rondom? Kan de bank (stof is 100% polyester meen ik) zo dicht bij de kachel laten staan (ongeveer 30cm vanaf de kachel als de kachel rond 40cm breed is)? Als hangen de beste optie is gezien de stoffen rondom, vinden we de volgende kachel wel een mooi optie bijvoorbeeld (zie foto).

 

Bijgevoegd bestand  optie-kachel.jpeg   32.56K   12 Aantal downloads

 

 

Gas, hout of pellet?

De grote vraag is gas, hout of pellet. Ik lees dat bij ons in Amsterdam hout mogelijk verboden gaat worden in de nabije toekomst ivm volksgezondheid. Hout zou mijn voorkeur zijn, maar onderhoud hebben wij persoonlijk een hekel aan en gezondheid / milieu zijn doorslaggevend wat ons betreft. Dus ik neem aan dat we hout vergeten moeten, ondanks de nostalgische gezelligheid.

 

Gaskachel; een gasaansluiting zouden we kunnen aanleggen (10 meter lelijke gele buis langs de vloer in de woonkamer vanuit de achter-keuken...). Tegenwoordig kunnen de vlammen van gas op natuurlijke manier nagebootst worden, met nep-blokken hout bijvoorbeeld. Hoe zit het met de uitstoot / gezondheid van een gaskachel? Welke ervaringen zijn er in het 'vlambeeld' met gaskachels? Wat kost een gaskachel met vermogen 10kw op jaarbasis als we alleen rond de winter stoken? Hoe zit het met onderhoud? En (voor ons belangrijk, lees onder) hoe dik moet de rookafvoerpijp zijn minimaal, en moet deze helemaal naar boven tot de nok? 

 

Pellet kachel; hoe zit het met het vlambeeld van pellet kachels? We hebben van vrienden gehoord dat pellet kachels als mechanische apparaten aanvoelen en volledig het nostalgische gevoel van een (hout)kachel missen... (Wat onze prioriteit is dus). Hoe zijn de ervaringen met de "mechanische uitstraling" van pellet kachels? Hoor je altijd een motortje draaien, klepjes openen/dichten, en display's uit het ding flippen, bijvoorbeeld? Ik lees iets over het merk Dielle, dat ze een gepatenteerd systeem hebben waardoor de vlam langzamer beweegt, minder onderhoud etc; is dit de beste keus pellet kachel? Welke andere vergelijkbare /andere systemen van andere merken zijn hier te noemen?

 

 

Rookafvoer grootte?

Zijn alle rookafvoeren van pellet kachels maximaal 80mm doorsnee? En die van gaskachels, zijn die evt ook mogelijk met doorsnee 80mm, of moeten die maximaal 150mm zijn?

 

Bij onze situatie zouden we het liefst de rookafvoer van de kachel direct bij het dak / of zijkant van onze uitbouw willen laten eindigen (zie foto). En niet nog eens 4 verdiepingen schoorsteen helemaal naar boven hoeven te installeren (vraagt om meer onderhoud / installatiekosten / gedoe met bovenburen met hun dakterras). Impliceert deze keuze automatisch dat we voor een pellet kachel moeten kiezen? Omdat de rookafvoer van zowel gas- als houtkachels helemaal naar het bovenste punt van het gebouw geleid moeten worden? Of wat zijn alternatieve opties in deze?

 

Ons gebouw met onze uitbouw begane grond, en 4 verdiepingen erboven:

 

Bijgevoegd bestand  gevel1.jpeg   90.15K   17 Aantal downloads

 

 

Kleinere rookafvoer met weinig uitstoot; optie om aan zijkant van de uitbouw direct naar buiten te plaatsen? Er zijn hier wel omliggende buren en hoe zit dit verzekeringstechnisch?:

 

Bijgevoegd bestand  muurtje2.jpeg   119.5K   15 Aantal downloads

 

 

 

Kosten?

Wat kosten gas / hout / pellet kachels eenmiddels op jaarbasis? Welke keuze zou bijvoorbeeld het slimst zijn in aankoop+installatie, onderhoud lange termijn en brandstof toevoer, binnen onze gestelde context?

 

 

 

Alle tips / tricks zijn erg welkom!

 

En mogelijk kan dit verhaal en thread ook andere enthousiaste amateurs zoals wij, omweg helpen!

 

Mvg,

Ruben 

 

 

 

NB Nog een foto ter info zijkant buitengevel uitbouw:

 

Bijgevoegd bestand  gevel2.jpeg   83.34K   12 Aantal downloads

 AAA ECO BV stickers

#2 Gast_Maanman_*

Gast_Maanman_*
  • Guests

Geplaatst op: 01 December 2018 - 07:29 PM

Ga kijken bij Dielle heb ik ook gedaan is echt een gaaf systeem!