een pelletkachel wel of niet aansluiten op een gevel.
Dit word geheel bepaalt door de type kachel.
oorspronkelijk bestonden er alleen maar kachels die atmosferisch branden dwz in een vuurpot wordt brandstof tot ontbranding gebracht waarbij de rookgassen via een verticale pijp met maten afhankelijk van de capaciteit maar doorgaans tot 10 kW van 105 mm. buiten daks gebracht worden, dit gebeurt doordat de warme rookgas de pijp of schoorsteen opwarmen waardoor de stijgende warmte aan de onderkant zorgt voor een onderdruk, dit wordt trek genoemd deze trek zorgt dat de primaire lucht voor de verbranding bij de brandstof kan komen waarbij ventileren van de vertrekken van cruciaal belang is ivm. koolmonoxide gevaar
deze trek kan zo groot zijn dat je dit kunt voelen onder de kachel e.e.a. is afhankelijk van schoorsteen bouw en/of materiaal.
Het spreekt voor zich dat als er belemmeringen in de schoorsteen zitten dat de trek minder wordt enz. ook kan mist en valwinden problemen geven. Dite worden ook wel open verbranding genoemd en MOETEN dan ook altijd boven de nok van het dak uitmonden.
Bij huidige kachels is een nieuwe type toegevoegd namelijk de gesloten verbranding, oorspronkelijk alleen voor gasketels maar tegenwoordig ook voor pelletkachel. Deze kachels zijn dan ook helemaal gesloten dwz dat er geen lucht rondom de kachel aangezogen wordt maar via een luchtinlaat, bij pelletkachels doorgaans 50 mm rond en een rookgasafvoer van doorgaans 80 mm rond. Hierbij komt dat gebruik gemaakt wordt van een ventilator welke de primaire lucht in blaast en door de geslotenheid via de rookgaskanaal naar buiten blaast.
Wil men deze type kachel op de gevel aansluiten dan dient dit ALTIJD gesloten uitgevoerd te worden dus de primaire lucht ook van buiten halen of te wel twee goed aansluitende pijpen 1x50 en 1x80 door de muur dit moet dan ook in dezelfde drukvlak liggen (is dezelfde muur) zodat bij heftige wind of storm er geen drukverschil IN de kachel ontstaat. Dit wordt ook wel geforceerde verbranding genoemd en wordt dan ook via de elektronica gecontroleerd dus als het deurtje opengetrokken wordt zal de kachel op non actief gaan en uiteindelijk uit zodat er geen gevaarlijke situaties ontstaan. Dit ten aanzien van beluchting en rookgasafvoer, voor wat betreft de temperaturen is het raadzaam dit goed brandvrij uit te voeren hierbij gelden tenslotte dezelfde temperaturen en mogelijk iets lager omdat er sprake is van een gedwongen luchtstroom en de gevaren bij een binnenshuis rookgasafvoer zijn gezien de lange ervaringen veelal veel schadelijker dan door de gevel wel is het raadzaam om de buitenkant van de rookgasafvoer af te werken met een naar beneden gerichte bocht van 45 gr. en zich goed te realiseren dat er geen overlast ontstaat in de omgeving van de uitmonding bij openslaande ramen en de buren. Nog zijn er geen specifieke voorschriften op dit gebied maar men kan zich enigszins conformeren aan de gas voorschriften betreffende uitmondingen. Deze kachel zullen doorgaans indien goed aangesloten en goed onderhouden geen rook in de woonvertrekken geven omdat ze gesloten zijn.
Indien wat toch wel veel gebeurd in deze branche de kachel niet met primaire buitenlucht wordt aangesloten zullen de volgende effecten kunnen ontstaan: veel, ook na het vol in bedrijf gaan rookontwikkeling-- bij toch goede pellets beroete deurglas -- sneller gele vlammen--en bij wind op de gevel zelfs een in het stookvertrek rook- en reukoverlast en al helemaal niet te spreken over zeer slecht branden of zelf terug blazen in het vertrek met koolmonoxide gevaar.
Bovenstaande info om toch veel vragen over dit onderwerp op te lossen voor alles geldt dat onkundig aan rommelen tot ongelukken kan leiden, succes gewenst.